≡ Menu

Yamaha Majesty YP250

Salam.

Entri pendek untuk merekod pembelian alat ganti Yamaha Majesty. Dua bulan lepas selepas Adam membuat pesanan kepada Lean Hin Motor untuk membeli kabel brake Majesty yang terputus menemui jalan hampa, Adam bertindak sendiri dengan menghubungi semua pengedar alat ganti Yamaha di seluruh Malaysia. Alasan yang diberikan oleh Awin, tokei kedai tersebut bahawa stok di Malaysia habis telah melemahkan semangat Adam pada mulanya.

Namun, memikirkan tanggungjawab Adam untuk menjaga skuter yang arwah Abah tinggalkan ni, Adam terus berusaha untuk mencari pengganti tali brake tersebut. Setelah menjalankan pencarian di ceruk Internet, Adam hanya menemukan sebuah kedai alat ganti Yamaha yang terletak di sebelah Eropah dengan harga mencecah ratusan ringgit, walau hanya memasang niat untuk mencari di sekitar Malaysia.

Lalu Adam membeli senaskah majalah Malaysian Bike Trader dan memulakan pencarian. Alhamdulillah, hanya ada sebuah kedai yang menyimpan stok kabel tersebut dan kedai-kedai lain hanya mampu berjanji untuk mencarikan stok untuk Adam. Dengan tanpa melengahkan masa, Adam melakukan urusniaga jarak jauh. Kabel ini berharga RM220 dan diposkan ke Perlis dari Klang, Selangor dengan kos RM10. Kedai yang dimaksudkan ialah Chear Motor Sdn Bhd, Klang (Contact No. 03-3341 4593, 012-2272998).

Kemudian, kabel ini dipasang oleh Awin dengan mengambil upah RM20 dan menjadikan jumlah keselurahan “Kerja-kerja mengganti, memasang dan mengawalselia kabel brek Yamaha Majesty YP250 adalah berjumlah RM250.00. Tanggungjawab untuk menjaga skuter ini adalah berat kerana kos alat ganti yang mahal dan terhad. Jadi, selepas ini kalau berangan nak pakai sebuah motorsikal yang lagi besar CC-nya, eloklah menyediakan jumlah secukupnya untuk menukar alat ganti, kan?

Other articles you might like;

4 comments… add one
  • kuina December 15, 2008, 3:54 pm

    salam adam…kedai lean hin 2 yg sebelah ayamas ker? Adik akak yg keja kat Hicom Honda dulu prnh ckp honda akan akan membeli model, design & paten beberapa model motor yamaha,tp msh diperingkt prototaip mngkn ssb tu spare part susah dicari.

  • Adam December 15, 2008, 9:53 pm

    @Kuina – Salam K. Kuina. Thanks for the info :)

    Kedai Lean Hin tu kat Taman Sena Indah, dekat Klinik Ehsan tu. Ada jugak kedai nama Hin yang kat sebelah Ayamas tu tapi jual sparepart kereta rasanya.

    Kalau ikut logik, skuter ni model 1996, memang susah la kot nak dapat dan la ni depa tak keluaq dah model ni.

  • fadzil December 10, 2010, 7:39 pm

    salam…apa susah nya adam…….
    kontak saja geng2 yamaha majesty…email saya dzilman@yahoo.com

  • Mohd Isa May 26, 2012, 5:52 pm

    Saya ada pakai Majesty Tahun 1997 di JB. Selalunya kalau alatganti takde di JB saya beli di Singapura – Ban Hoe Leong Jalan Besar atau Auto Machinery Rowell Road.

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3