≡ Menu

Kenali Fungsi Blogger Dashboard

Kenali Fungsi Blogger Dashboard

Setelah blog anda sudah dibina, klik pada nama blog anda di Blogger Dashboard. Anda akan dibawa ke satu paparan Blogger Dashboard spesifik untuk blog anda. Anda boleh melihat Pageviews, Update dan News from Blogger di paparan Overview. Muka depan ini adalah sepintas lalu tentang blog anda, termasuk jumlah trafik yang diterima atau jumlah entri (posts) dan pages yang telah anda cipta.

Perhatikan sidebar anda, ada menu Posts, Pages, Comments dan sebagainya. Setiap satu menu ini mempunyai fungsi untuk blog anda. Contohnya Posts adalah untuk artikel berbentuk cacatan harian atau testimoni yang dimasukkan secara harian. Pages pula adalah artikel yang tetap dan jarang di ubah seperti latar belakang syarikat, perkhidmatan yang ditawarkan, atau cara pembayaran. Pastikan anda boleh beza dua perkara penting ini.

Google+ pula membantu anda menghubungkan akaun Blogspot dan Google Plus. Cara ini mampu menaikkan ranking blog anda di enjin carian Google jika kena caranya.

Stats menunjukkan graf pelawat yang berkunjun ke blog anda secara terperinci. Anda boleh melihat posts yang kerap dibaca, sumber pelawat dan demografi pelawat.

Earnings dan Campaign pula jika anda mahu letakkan iklan di blog dengan Google AdSense, atau beriklan blog anda di Google Adwords. Buat masa ini, saya tidak fikirkan ia perlu. Namun, Google AdWords akan bantu anda capai pelanggan dengan lebih cepat.

Layout dan Template adalah menu untuk rekaletak laman blog anda. Anda boleh customize di sini.

Settings pula menyediakan ruang untuk anda edit Title, Address atau perkara lain yang lebih terperinci. Saya akan sentuh dalam posting yang berkenaan.

Teruskan dengan panduan Menambah Posts dan Pages di Blogspot.

Other articles you might like;

0 comments… add one

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3