≡ Menu

Infor: Astro TV Splitter

Sekadar memetik daripada artikel daripada SIM.Org.My berkaitan penggunaan satu dekoder Astro untuk banyak TV.

Tamak kerana tawarkan lebih dari satu decoder dalam satu rumah, kemudian yuran langganan utk DMT kedua itu dikenakan pula 50% dari langganan DMT pertama iaitu sekiranya yuran DMT pertama RM80 sebulan, DMT kedua ialah RM40 sebulan. Ketamakan Astro menjadi-jadi bila hanya menawarkan DMT kedua kepada langganan yang melebihi RM80 sebulan saja, yang kurang RM80 sebulan, tak layak. Astro pandai mengumpan pelanggan dengan pemberian DMT percuma, kemudian mengikat pelanggan selama 24 bulan. Pelanggan pula kurang bijak, kerana tertarik dgn DMT Astro (yang harga tak seberapa) terpaksa tanggung yuran langganan selama 24 bulan. Sekiranya Astro mesra pelanggan, sepatutnya mereka perlu jual terus DMT tu pada pelanggan tanpa beri kad pintar kedua dan tak perlu bayar yuran untuk DMT kedua tu kerana ada teknologi yg membolehkan kad pintar dari DMT pertama itu dikongsi untuk beberapa DMT.

Tak kisahlah kalau Astro sendiri yg memasarkan alat itu. Ada 3 jenis alat yg diberi nama card splitter ini.

Jenis 1, tanpa wayar..
mailgooglecom.jpg

Boleh kongsi 1 kad dgn 3 DMT, dgn pilihan channel masing-masing.

Smartcard Asal dimasukkan di sini
astro2.jpg

Yg bertiga ini di masukkan dlm tiap2 DMT
astro3.jpg

Secara ringkasnya..
astro4.jpg

Satu rumah, 3 bilik boleh enjoy channel masing-masing

astro5.jpg

Jenis 2, berwayar (Jenis ni boleh pergi panjang tak seprti jenis pertama yg boleh guna dlm lingkungan 15 meter saja, jenis berwayar ni boleh sampai 100 meter..jgn share satu kampung dah le)

Kad asal masuk sini..

astro6.jpg
Kat belakang ini ada tempat sambung wayar talipon..
astro7.jpg
Dan boleh sambung byk DMT..(ini macam pelanggan Astro yg ada 2.2 juta akan tinggal 400 K saja..)

Jenis 3. Yg ini lagi haru. Kalau jenis pertama boleh pergi 15 meter, jenis kedua 100 meter.. jenis ke3 ni boleh pegi satu Malaysia…ini Astro tak suka..
Macammana ia berfungsi? Melalui talian ADSL..
Kad TV asal diletak dlm awan (ada server dlm awan tu), dari awan tu disambung ke rumah para share holder melalui talian ADSL (Streamyx)..dari router 4 port tu, disambung pada alat ini

astro8.jpg


Kad hijau itu kemudian di jolok dlm DMT, dari DMT keluar gambar dlm TV..ada putus juga terutama bila talian ADSL tuan punya server ada gangguan atau talian para share holder yg problem.

Peringatan: Penemuan ini adalah utk kajian dan pembelajaran semata-mata. Menerima siaran Astro tanpa langganan yg sah adalah salah di sisi undang-undang negara Malaysia. Sabit kesalahan boleh didakwa bawah Akta Multimedia 1987.

Other articles you might like;

12 comments… add one
  • manchurr June 22, 2007, 10:55 pm

    hahaha cool! thx for the info.. kalo aku wat, kira kena tindakan ke ha? haha :P

  • adam June 22, 2007, 11:25 pm

    nak buat tak salah, tapi jangan lak sampai astro tahu. hehe :)

  • syazani July 2, 2007, 5:55 pm

    fuhyoo…nih dah kes giler nih wkakaa..shuu shuu..
    secret2

  • khai July 10, 2007, 5:47 am

    nak lagi best, x yah masuk astro… tv3 pon dah cukup best…. ngeeeeeeeeeeee

  • Mrs. Asida July 14, 2007, 9:22 pm

    Nice blog dengan isi2 yg menarik. Thanks sebab ada lirik ella- harum ikhlas. And Welcome to UiTM!!

  • cimbuak October 23, 2007, 4:49 pm

    kat lelong ade orang juall …
    search kt lelong.. huuh split 5 waya > rm360

  • ashtray January 2, 2010, 12:16 pm

    jenis yg ktiga nie aku tak pahamlah bro… boleh ajar secara detail. thnaks for sharing

  • adam June 23, 2010, 7:44 pm

    nak buat tak salah, tapi jangan lak sampai astro tahu. hehe :)

  • epol June 10, 2011, 11:12 am

    Astro bleh detect tak kalo kita pakai benda nih…?

  • rioxs August 11, 2011, 11:46 pm

    Bro,

    ASTRO DAH GUNA system nds so alat nie masih boleh function ke atau macam mana.

    • Adam Roslan August 12, 2011, 12:36 am

      Salam.

      Ini teknik 2007, mungkin dah tak relevan sekarang.

  • muz October 19, 2011, 9:29 pm

    tuan berapa harga untuk prodok ke2 dan ke3

Cancel reply

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3