≡ Menu

Contoh Wiring Loceng Elektrik di Rumah

Projek DIY bersambung lagi dengan pemasangan loceng elektrik berwayar atau door bell.

Ada dua jenis di market yang berbeza dari segi kenyaringan bunyi dan harga.

  • Nyaring dan ada echo RM45, ada 4 terminal
  • Padat, tiada ech RM30, ada 2 terminal

Memandangkan yang kedua bunyi padat dan senyap, saya decide untuk beli yang itu.

Masalahnya, hampir 2 jam try & error baru bell tadi dapat dibunyikan. Berikut adalah diagram pemasangan loceng pintu elektrik dengan 2 terminal.

Wayar kuning ialah dari suis di pintu. Saya dapat idea ni lepas buka cover suis dan keduanya ialah kuning.

Goodluck!

0 comments

3 E-Wallet yang Best & Banyak Faedah di Malaysia

Trend e-wallet semakin berkembang. Dengan pembayaran tanpa cash, semua jadi cepat. Kalau sebelum ni cash tak cukup kena pergi ATM baru boleh makan kat tempat fevret.

Sekarang scan QR code semua dah selesai. Saya kongsi pengalaman saya untuk 3 jenis e-wallet yang ada famous di pasaran Malaysia sekarang.

1. Grab Pay

Memang fevret sebab banyak tempat terima Grab Pay dan diskaun hebat utk Grab Car dan Grab Rewards.

Bayangkan beli barang guna Grabpay dan dapat rewards. Rewards boleh guna redeem Grabcar punya discount. Power lah.

Grab sendiri galakkan rakyat Malaysia utk guna Grabpay dengan bagi diskaun utk setiap order Grabcar.

2. Touch N Go

E-wallet TNG pun baru sangat tapi best sebab link dengan TNG card yang diguna bayar tol & parking. Baru ni pulak boleh link dengan RFID.

Walaupun tak banyak rewards tapi fungsinya sangat memudahkan atau mungkin dah selesa dgn TNG.

3. Boost

Cuba untuk bersaing tapi kurang jadi pilihan sebabnya rasa terasing. Tak boleh dikait dengan kehidupan seharian macam Grabpay dan TNG. Maksudnya semata mata untuk pembayaran.

Tapi banyak function macam beli tiket wayang, topup kredit fon, bayar parking, beli tiket bas, dan banyak lagi.

Jom signup Boost sekarang dan dapat kredit percuma.

E-wallet Lain

Fave, walaupun banyak merchant kat dalam apps tapi tak ada faktor X untuk saya topup wallet. Fave akan jadi pilihan bila Lao Lao buat offer. Haha.

Sekarang diaorg bagi cashback dan voucher untuk Kyochoon. Power tapi masih bukan pilihan.

Tapi, Fave ada link dengan Airasia BIG. Spend RM3 dapat 1 point boleh reedem tiket Air Asia.

Daftar Fave dapat RM5 di sini.

Apa kata anda?

0 comments

Kod Warna untuk Wiring Kipas Siling

Hujung minggu waktu paling sesuai untuk aktiviti DIY. Minggu ni sempat setelkan 3 kipas siling untuk rumah baru.

Tak sama macam lampu, kipas siling special sebab kod warna yang lain dari lampu.

  • Biru -> Brown
  • Hijau -> Kuning/Hijau
  • Hitam -> Biru
0 comments

Jom Santai di Homestay Kg Paya Jaras Sg Buloh

Kalau ada ke Kampung Paya Jaras Hilir, Sungai Buloh untuk ke majlis kenduri atau santai santai, jom booking Homestay Caun Tuah.

Antara yang disediakan kepada para penginap ialah,

  • Parking yang luas sehingga 3 biji kereta
  • 3 bilik tidur dengan 2 tandas
  • Penapis air Coway & minuman 3 in 1 & mee segera.
  • Kelengkapan Iron + mytv
  • homestay ini mempunyai aircond di bilik tidur utama..
  • kipas ada setiap bilik n 2 kipas di ruang tamu

Homestay Kg Paya Jaras ini terletak berdekatan dengan hospital sungai buloh, highway guthrie & PLUS.

  • Jarak ke Shah Alam – 20km
  • Jarak ke KL -30km
  • Jarak ke IKEA -17km

Harga sewan bagi satu malam ialah RM150 semalam. Hubungi owner Caun Homestay, 60132898404 untuk menempah.

Whatsapp Caun Homestay

0 comments

RS Solutions membantu rakyat Malaysia untuk meringkaskan proses renew takaful/insurans kenderaan dan roadtax.

Dengan hanya 3 langkah mudah, salinan asal roadtax kereta anda akan sampai ke alamat rumah atau pejabat.

Langkah 1: Hantar info melalui borang online di bawah untuk dapatkan quotation takaful dan roadtax.
Langkah 2: Kami akan reply jumlah perlu dibayar kepada anda. Pembayaran dibuat secara online, cepat dan selamat.
Langkah 3: Kami proses dan salinan asal roadtax akan dihantar ke alamat pilihan dalam masa 24 selepas pembayaran.

Borang Sebutharga Insurans & Roadtax

Mudah sangat. Kalau ada apa apa soalan boleh call kami di 0172648464 untuk bantuan. Isi borang quotation renew roadtax sekarang.

0 comments

(Servis) Renew SSM Online Mudah & Cepat

Sijil SSM ialah bukti pendaftaran kepada sesuatu perniagaan di Malaysia. Dengan mendaftar, perniagaan menjadi sah dijalankan di Malaysia.

Masalah SSM Expired? Renew secara online sekarang. Mudah saja!

Ya semua dihujung jari. Jom renew SSM secara online dengan servis disediakan oleh RS Solutions. Hanya 4 langkah mudah dan siap dalam masa 35 minit selepas pembayaran.

Nama Penuh:

Email:

No Telefon:

Nama SSM:

Nombor Daftar SSM:

Tempoh Renew:

Jumlah Cawangan:

Expired: Ya/Tidak

Hantarkan info di atas ke Whatsapp 0172648464 untuk proses selanjutnya.

0 comments