≡ Menu

Selepas Raya 1429H

Assalamualaikum WBT.

Sedikit Entri selepas raya tahun 1429 Hijrah. Raya ini dirasakan seperti sesuatu yang berbeza dengan raya lepas. Mungkin kerana faktor umur yang sudah mengakhiri belasan tahun. Mungkin.

Raya pertama Adam pada tahun ini dihabiskan bersama keluarga di kampung. Pada awal pagi selepas sembahyang sunat Aidilfitri, Adam dan keluarga ke Padang Siding untuk menziarah Tok dan sepupu di sana. Juga, selepas itu Adam ke rumah Pak Long Li kerana Mak Long menyediakan mi kari untuk tetamu yang bertandang ke rumah. Pada tengah harinya Adam ke rumah Tok Wan di Behor Mempelam. Ramai yang ada di sana. Keluarga Pak Njang Nasir pun beraya di sini. Pada sebelah petangnya, empat buah keluarga Mak Teh bertandang ke rumah dan kesempatan itu diambil untuk bertanya khabar kerana hampir tidak kenal ‘orang jauh’ mungkin kerana sebelum ini Adam mengamalkan sikap tidak endah sahaja. Tapi sekarang Adam perlu kenal mereka, bukannya orang lain. Ada pertalian darah antara kami.

RS Family di Hari Raya

RS Family di Hari Raya

Hari raya kedua Adam menghabiskan masa bersama kawan-kawan. Tengah hari ke rumah Yun, kemudian Epih, Mami, Remy. Pada sebelah malamnya, rakan-rakan bertandang ke rumah. Keluarga Pak Long Bashir bersama sepupu Adam juga turut datang sebelum mereka. Pada malam itu juga Adam sempat ke rumah Fakhrul untuk beraya bersama En Aziz dan keluarga.

RG7171

RG 7171 dengan Bridgestone Hoop

Raya ketiga Adam tidak ke mana dan hanya menguruskan hal-hal persendirian. Adam membawa RG7171 untuk diservis. Pada mulanya hanya ingin menukar tayar belakang, akan tetapi kabel brek pula terputus, jadi terpaksa dihantar lagi apabila stok sampai. Sebelum ini skuter ini menggunakan tayar Viva Firefox, dan setahun selepas menggunakannya, tayar menjadi botak dengan tidak sekata. Setelah mendengar nasihat daripada Awin – pemilik Lee Hin Motor, Adam membeli Bridgestone Hoop untuk penggunaan masa depan. Untuk rekod, tayar ini berharga RM240 setelah dinego daripada harga asal, RM275 dan bacaan meter batuan pada 22020KM. Juga Adam membeli kepala paip (pili air) untuk menggantikan pili air di rumah. Kemudian, Adam ke rumah Mat Arip bersama saudara Fakhrul dan Hafiz. Juga ada bersama kami ialah saudara Cipun yang bersama Fakhrul. Cipun sudah sembuh daripada kecederaan kakinya dan kini boleh berjalan tanpa bantuan tongkat. Kami dijamu sate dan kuah kacang.

Raya keempat, Adam menghabiskan masa di rumah. Pada petangnya Adam ke rumah Farid dan pada malamnya bertolak ke Melaka. Bersama Adam pada malam itu ialah Hafiz dan juga Nana yang pulang ke Maktab Perempuan Melaka. Kehadiran Cedin untuk melambai kami telah memeriahkan suasana.

Kami tiba di bumi Melaka jam 9 pagi. Lewat daripada kebiasaan kerana perjalanan ke Melaka melalui Lebuhraya Utara Selatan sesak. Setibanya di Melaka Sental, kami bersarapan pagi sebelum menaiki bas Melaka/Durian Tunggal/Alor Gajah, tiket berharga RM3. Inilah kali pertama menaiki bas dari MC ke Alor Gajah selepas kali terakhir pada semester satu. Hujung minggu dihabiskan di bilik semata-mata.

RH5775

RH5775 dengan sprocket 37T

Hari Isnin 6 Oktober 2008 bersamaan 6 Syawal 1429H, Adam diwakenabeb oleh rakan Adam yang tidak memberitahu bahawa kelas dibatalkan untuk ujian lisan. Pada tengaharinya, Adam menjemput Aliff dan kemudiannya ke Klemak untuk menukar rantai dan sprocket RH5775. Dengan mengenakan sprocket OSK Gold 37T yang dipadankan dengan sprocket 15T. Agak bergaya selepas raya. Untuk rekod, set sprocket dan rantai berharga RM70 pada meter batuan 13020KM. Pada malamnya, semasa kelas Public Relations, Adam diberi duit raya daripada Sir Abdul Rauf kerana berjaya mencapai markah antara yang tertinggi untuk peperiksaan pertengahan semester. Semoga Adam akan terus mencapai markah yang terbaik bagi menjamin masa depan Adam yang cerah. Amin…

DMC3E di McD Ayer Keroh

DMC3E di McDonald’s Ayer Keroh

Kemudian Adam dan rakan DMC3E ke McDonalds Ayer Keroh untuk makan malam. Makan malam pertama selepas seminggu berhari raya. Mungkin juga jamuan Hari Raya DMC3E 2008. Apabila pulang ke blok, Adam dipanggil untuk mesyuarat bakal majlis tertinggi blok. Sedikit breafing untuk plan peralihan kuasa MT Lekiu 2008/2009. Adam telah dilantik sebagai Setiausaha Lekiu 2009. Satu tanggungjawab baru yang berat untuk Adam. Adam akan melaksanakan tanggungjawab dan amanah yang diberikan ini dengan penuh dedikasi dan professional, InsyaAllah.

Selasa, hari hujan sehingga petang. Tiada aktiviti untuk hari itu. Pada petangnya, Adam ke Koko Sukan Bola Tampar. Kami mengadakan perlawanan bola tampar antara Team A dan Team B. Keputusan perlawanan, Team A menang 2-1 walaupun pada mulanya perlawanan dikuasai oleh Team B. Mungkin perlawanan ini sekadar suka-suka jadi tiada mengambil serius untuk menang. Pada malamnya, Adam mengadakan jamuan raya di P2203. Antara yang menghadirinya ialah Syafiq aka To-G, Adam aka G-tut, Fahmi aka Die Ya dan rakan-rakan level yang lain. Antara yang menarik pada malam itu ialah kek span, kuih batang buruk, kuih sepit dan penampilan isitimewa ketupat makan bersama gula.

Jamuan Raya di P2203

Jamuan Raya di P2203

Rabu, juga kelas dibatalkan pada hari ini. Seperti biasa, bangun pagi dan mengemaskan bilik yang berselerak sebelum memasang niat untuk menyiapkan report. Pada tengahari, Adam ada menerima mesej daripada seorang sahabat bahawa ada seseorang mengirimkan satu sampul kepada Adam. Di dalam sampul tersebut terisi sekeping CD. Kandungan di dalam CD tersebut ialah sebuah lagu daripada Aliff OIAM bertajuk Kau Pergi. Terima kasih.

Pada petangnya, sekitar jam 4 petang Alif dan Adam merancang untuk keluar akibat terlalu bosan di dalam bilik. Selepas mencapai kata sepakat, Adam mencapai kunci RH5775 dan membawa Alif menuju ke Bandar Melaka. Destinasi pertama kami ialah Dataran Pahlawan. Memikirkan petang masih muda, kami ke Mamak Corner di Hang Tuah Mall untuk makan tengahari. Menu kami ialah Kuetiau Goreng bersama Ayam Tandoori. Selepas itu, kami bergerak ke Plaza Hang Tuah dengan niat untuk membeli screenguard untuk E71. Hampa. Jangan kata screenguard, phone itu sendiri tiada satu kedai mempunyai stok untuk model ini. Mungkin kerana masih baru di pasaran.

Mono-fork MTB

Mono-fork MTB

Kemudian kami meneruskan perjalanan ke Mahkota Parade. Di tengah perjalanan, kami sempat singgah ke beberapa kedai seperti kedai pencetak dan kedai basikal. Apa yang menarik ialah kami dapat melihat sebuah plotter HP bersaiz meja belajar dijual di sini. Juga basikal mono-fork di kedai basikal berhampiran yang dijual pada harga RM5000. Jika ditambah RM1K, anda boleh membeli Yamaha 135LC. Selain itu, kami melawat skuter Yamaha Nouvo LC berwarna hitam/bronze yang dirasakan langsung tidak ‘stail’. Bagaimana Yamaha merekabentuk model ini?

Setibanya di Mahkota Parade, Adam singgah ke Nokia Care dan mengusha leather case dan silicone case untuk E71. Hm, cuma ada Krusell Leather Pouch yang berharga RM108 dan silicon case PDAir berharga RM48. Namun bajet tidak setinggi itu. Kemudian berjalan sekitar lot kedai di MP untuk mencari screenguard. Alhamdulillah, ada satu kedai menjualnya pada harga RM15. Adam bersetuju. Selanjutnya, ada kisah menarik antara Adam dan promoter tersebut.

Adam: Boss, pasang kasi cantik-cantik ya.
Promoter: Ok. *sambil tekun mengelap cermin dan melekat*. Sudah siap, boleh tengok.
Adam: Hm. Eh, ni ada bubble, macam mana u pasang? Boleh bukak pasang balik ka?
Promoter: Ok. Ok.. *sambil adjust screenguard tapi rosak. Lalu diambil yang baru*. Hm boss, dah siap.
Adam: Hm, ok. Eh, kenapa u lekat tak sama ni. Kena steel tepi ni. Nanti mudah tertanggal.
Promoter: No lah, memang model ni punya dia potong tak sama. I dah adjust tapi tak dapat juga.
Adam: Eh, u tgk ni, I tolak dgn jari pun sudah mau tanggal. *sambil menolak screenguard yang dilekatkan atas steel sisi phone*
Promoter: Haiya, macamni la. U amik balik phone u, I tak boleh buat untuk U. *sambil mencabut screenguard kedua tersebut dan membuang ke dalam tong sampah dengan muka bengang*.
Adam: Terima kasih.

Pengajaran dari kisah di atas ialah janganlah kita menyalahkan sepenuhnya screenguard yang langsung tak bersalah tetapi tidak mengakui kesilapan kita. Sekadar satu contoh. Dalam hidup juga, kita perlu sentiasa untuk mengaku kesalahan kita demi menambahbaik tindakan dan perbuatan pada masa depan. Sekiranya kita sedar bahawa apa kita buat itu salah, InsyaAllah pada masa depan kita tidak akan mengulanginya.

Perjalanan diteruskan ke World of Sports kerana Alif ingin mencari kasut sukan baru untuknya. Mungkin mencari Adidas Sala v8 yang menjadi idamannya. Kemudian kami ke Al-Ikhsan di Dataran Pahlawan. Sempat juga Adam bertemu Bro Qod Bizandry di cawangan Bizandry Melaka di Dataran Pahlawan. Selepas itu kami ke Kafe Big Apple untuk bekalan supper kata Alif. Kami membeli 6pcs dan sebotol mineral Big Apple, jumlahnya RM14.

Memikirkan malam semakin larut, kami bergerak pulang. Sebelum pulang kami singgah sebentar di Kelemak untuk makan malam. Adam memesan kuetiau goreng manakala Alif – nasi goreng ayam dan sotong goreng tepung bersama minuman, limau ais. Jumlah makan malam kami ialah RM13. Walau cuma berjalan di dalam Melaka, kami telah menghabiskan puluhan ringgit untuk tiga kali makan. Ternyata objektif program untuk melepaskan tekanan telah berjaya. Semoga program melepaskan tekanan akan diadakan lagi pada masa depan.

P/S: Posting ini ditulis sepenuhnya menggunakan Nokia E71 QuickOffice selama satu jam. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca.

Other articles you might like;

1 comment… add one

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3