≡ Menu

Isu JAIS Serang Gereja: Dr Asri Minta Kukuhkan Institusi Baitulmal

Laporan akhbar tabloid tempatan baru-baru ini mendedahkan tentang serangan Jabatan Agama Islam Selangor keatas sebuah gereja di Petaling Jaya selepas mendapat laporan terdapat beberapa orang Islam menghadiri majlis berbuka puasa yang dianjurkan oleh gereja terbabit.

Isu JAIS Serang Gereja: Dr Asri Minta Kukuhkan Institusi Baitulmal

Sehubungan dengan itu, Prof Madya Dr Asri Zainul Abidin dalam blognya mengeluarkan pendapatnya tentang kelemahan institusi Baitulmal tempatan sehingga menyebabkan umat Islam yang memerlukan bantuan terpaksa mencari alternatif bagi meneruskan kehidupan.

Enam hujah dilontarkan oleh Dr Asri termasuk menyoalkan wang zakat yang berjaya dikumpul selain kerenah birokrasi yang merumitkan proses permohonan zakat dan ‘menyalahkan orang yang membantu’ sedangkan kita sepatutnya membantu.

Dalam satu pendapat yang menyokong, orang-orang kerajaan yang bekerja di Baitulmal sepatutnya turun padang menyelesaikan masalah kemiskinan dan bukannya menanti si miskin yang pergi mencari Baitulmal. Dan mereka tidak boleh goyang kaki sahaja menunggu si miskin datang meminta bantuan. Mereka diibaratkan menerima gaji menguruskan zakat tetapi tanggungjawab terabai. Renungkan.

Other articles you might like;

5 comments… add one
 • yul August 8, 2011, 12:29 pm

  sangat setuju, sptutnya baitul mal yg mencari mereka, susah sgt kew nak mnjalankan tugas sebegitu? amanah yg diberi patut dilaksanakan dengan baik.
  Entri terkini yul: (Video) Highlight Gol Perlawanan Manchester United VS Manchester City | Keputusan Perlawanan Piala Perisai Komuniti (Community Shield) 3-2My Profile

 • azurie August 8, 2011, 2:19 pm

  memang betul baitulmal yg kene cari org miskin dan agihkan zakat semua..betul juga disebabakan birokrasi ssh org miskin nk dapat bantuan..tapi nak salah kan baitulmal/ zakat shj pun x boleh jugak..dorang pun bnyk kerja nak buat..

  masalahnya kat sini org miskin sekarang kadang2 mereka tak nak bekerja, malah suka meminta-minta..bukan nak mengutuk atau nak mengata..time kita lepak kat restoran ada je org2 miskin minta derma sedangkan tulang 4 kerat sihat lagi..lagi satu hal org2 melayu islam kita ni sendiri yang tak nak membantu..setahu azurie, klw org cina miskin dorang ada persatuan utk membantu..tapi org Islam kita lebih menjatuhkan..sikit2 guna manderem.

 • rusliesophian August 8, 2011, 10:07 pm

  Segalanya berpunca dari sikap! Apa yang penting bagi mereka hanyalah makan gaji…cukup bulan ambil gaji, tanggungjawab jadi perkara kedua. Dan ini juga berkait dgn pentadbiran. Kalau sikap orang atasan tak ambil peduli dan tak pernah turun padang, maka pekerja bawahan hanya jadi pak turut.
  Entri terkini rusliesophian: Tabung Dana Rawatan Penulis SkripMy Profile

 • lizz August 8, 2011, 11:19 pm

  orang kristian akan sentiasa kesempatan kalau kita terleka habislah..
  Entri terkini lizz: (Gambar)Pemilik Blog Hina Islam – Makcik Hajjah Sitt Al-WuzaraMy Profile

 • titan August 9, 2011, 1:43 am

  susah gak nak salahkan baitulmal aje. Kita semua kena kerjasama untuk elakkan masalah macam ni berulang lagi..
  Entri terkini titan: Hadiah dari RidzuanRichie.comMy Profile

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3