≡ Menu

Nokia perkenal E72

Ini adalah berita yang amat menggembirakan kepada penggemar telefon mudah alih Nokia. Nokia baru sahaja melancarkan model terbaru mereka, Nokia E72 semasa Connect 09 yang berlangsung di Singapura. Apa yang menarik dengan telefon siri E ini ialah didatangkan dengan kamera 5 megapiksel, jack audio bersaiz 3.5mm dan kekunci Optical Navi.

Navigasi optik ala Blackberry Bold ini sudah pasti akan memudahkan pengguna untuk menyelusuri Internet atau memeriksa e-mel yang diterima. Dari segi capaian kelajuan, telefon ini berupaya menyokong kelajuan sehingga 10.2Mbps menerusi HSDPA. Didatangkan dengan Nokia Messaging yang menyokong akses ke akaun Instant Messaging seperti Yahoo! Messenger, Google Talk dan Ovi.

Nokia E72

Kualiti suara untuk panggilan telah diperkemas dengan tapisan bunyi bising dan dilengkapi dengan kompas digital untuk navigasi. Selain daripada itu, spacebar anda akan berfungsi sebagai suis untuk lampu suluh. Didatangkan dengan tiga pilihan warna iaitu putih, hitam dan perak. Nokia E72 akan dipasarkan pada suku ketiga 2009 dan dijangka dijual sekitar RM1709 di Malaysia.

Ehem, nampaknya telefon ini benar-benar mahu menyuruh Adam mengupgrade adiknya, E71 kepada telefon baru ini. Kalau harga pasaran sekitar RM1.7k di Euro, bagaimana pula jika dibawa ke Malaysia pada suku ketiga 2009 nanti? Mencecah Rm2.5k juga kalau tak silap. Apa pun E72 adalah dirasakan sesuatu yang telah diperbaiki dalam setiap kelemahan yang ada pada E71. Seperti audiojack yang menggunakan 3.5mm berbanding 2.5mm dan kamera 3.2MP kepada 5MP. Banyak pula butang-butang baru yang diperkenalkan untuk model ini sehingga memendekkan spacebar yang ada pada E71. Apa pun, kalau harga menarik, ekonomi membenarkan, tidak salah rasanya bertukar kepada E72! Jom rakan-rakan!

Other articles you might like;

10 comments… add one
  • Viya June 17, 2009, 1:30 pm

    Whoooo! Look nice!! But, 2.5K is too much for me…

    • Adam June 19, 2009, 5:37 pm

      I love its new Optical Navi. Like BlackBerry one.

  • raymond June 17, 2009, 2:02 pm

    phone nowadays is challenging laptops.

    • Adam June 19, 2009, 5:36 pm

      Sure. I can reply your comment via my E71. Haha.

  • bumihijau November 17, 2009, 3:32 pm

    got it already.. it’s aooooeewwwsome……. huhu.. the best phone i’ve ever had..

  • A December 12, 2009, 3:55 am

    nokia e72 ni mmg best…. tp harga tu lah.. huhuhu.
    ade ke x kedai yg leh wat byr ansuran ek?? hehe.. nk bli jugk..

    • Adam December 15, 2009, 2:08 am

      Setakat hari ni tak jumpa lagi company yang buat ansuran. Cuba rujuk akhbar tempatan, kadang kala ada syarikat buat iklan untuk belian telefon bimbit dan laptop secara ansuran kepada pelajar. Mungkin boleh cuba.

  • azizan bin abdul rahim December 14, 2009, 9:05 pm

    saya bercadang nak beli blackberry bold….cam na mana lebih elok antaranya dgn e72 ni….

    • Adam December 15, 2009, 2:11 am

      Blackberry Bold ada kelebihannya. Saudara akan terikat dengan kontrak Blackberry mengikut telco kerana saudara wajib melanggan Blackberry Services dan akan mendapat satu Blackberry PIN dimana akan membolehkan saudara berhubung dengan pengguna Blackberry di seluruh dunia secara percuma. Aktiviti ini akan jadi seronok jika ramai dalam kalangan yang mempunyai Blackberry.

      Jika tidak, Nokia E72 pun sudah memadai rasanya. Dapatkan sekarang di pasaran dalam lingkungan harga RM1600!

  • MobileGround August 4, 2010, 11:47 pm

    thank you for this post .. good review .

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3