≡ Menu

RM30: Graf Kenaikan Dirham

Pada entri Jom Beli Dirham lepas, saya ada terangkan tentang kenapa perlunya menukarkan wang kertas kepada emas atau perak. Hari ini saya nak kongsikan graf kenaikan Dirham (Perak) yang saya simpan pada 14 April yang lepas.

Graf Kenaikan Dirham

Graf menunjukkan sehingga 28 April, harga Dirham kekal sebanyak RM30 selama enam hari sejak 21 April. Kenaikan sebanyak RM3 semasa dibeli pada 14 April lepas dengan harga RM27.

P/S: Duit kertas/syiling tidak akan bertambah nilai jika disimpan, berbeza dengan emas dan perak yang akan sentiasa meningkat nilainya. Sila hubungi saya atau tinggalkan soalan anda di bawah untuk maklumat lanjut.

Other articles you might like;

3 comments… add one
 • mursyid diey May 6, 2011, 4:48 pm

  amat tertarik dgn kenaikan demi kenaikan dirham…dan dgr cerita, dinar telah turun harga nya…tetapi dirham still maintain…

 • zul May 29, 2011, 8:39 pm

  mane lg byk keuntungan nya? dinar atau dirham? contoh mcm kite beli byk keping dirham dan sekeping dinar, antara dua situasi tu yg mana akn mendatangkan untung lg byk? adakah hrga dirham pom akan sentiasa naik seperti emas? tq~

  • Adam Roslan May 30, 2011, 12:48 am

   Kalau ikut kadar kenaikan, dirham (perak) boleh mencapai 100% tetapi dari segi nilai, emas lebih tinggi. Contohnya sekarang 1 dirham 30RM. 1 Dinar 690RM. Sejak tiga minggu lepas harga dirham tidak berubah, berbanding dinar yang ada naik turunnya.

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3