≡ Menu

Spammers Semakin Bijak!

Adam baru selesai membaca sebuah entri daripada Saudara Anarm bertajuk Tolong hentikan hantar email spam! di blog beliau. Di sana, beliau ada kongsikan tips untuk mengelakkan daripada anda dispam melalui e-mel. Salah satu cara yang popular kita gunakan untuk elak alamat e-mel kira daripada dikesan oleh spambot atau mailcrawler ialah menggantikan tanda ‘@’ dengan [at] atau [@]. Rasanya, kaedah ini sudah lapuk dan dengan mudah dikesan oleh mail crawler ini juga. Untuk tips lain, anda boleh terus ke laman blognya.

Apa yang menarik yang hendak dikongsikan di sini ialah sejurus selepas selesai membaca posting beliau, Adam terus membuka e-mel untuk memeriksa kalau-kalau ada e-mail baru daripada rakan. Satu e-mel asing dibuka, dan berikut adalah kandungan e-mel tersebut.

Teknologi Spamming

Ini kalau tak salah, cara untuk mereka mengesahkan yang e-mel kita adalah masih aktif. Sekiranya anda membuat balasan, mereka akan mendapat pengesahan yang kita masih aktif menggunakan alamat emel ini lalu kita akan terus menerus menerima e-mel spam yang lebih teruk. Macam mana nak buat? Abaikan e-mel tersebut dan biarkan dia bermain dalam kotak ‘Spam’ sehingga cukup tempoh matang, dan akan terpadam dengan sendirinya. Kalau anda terus mahu padam, tiada masalah!

Other articles you might like;

11 comments… add one
  • beliamuda November 28, 2009, 10:53 pm

    biasanya, dengan buka emel dia dah boleh detect emel kita itu masih aktif. Sebab itulah dalam emel, gambar tidak keluar terus, sebab melalui gambar ni la maklumat akan dihantar kepada mereka sama ada emel masih aktif atau tidak…
    .-= beliamuda´s last blog ..(Gambar) Ibadah Haji 2009 =-.

    • Adam November 30, 2009, 10:52 am

      Terima kasih atas info. Ingatkan kalau reply sahaja ya. Lama betul tak update ni. Hehe.

  • syinrayafa November 30, 2009, 6:42 am

    info yg menarik…xtahu la plak kenapa org suka buat [at] dekat email….skang baru tahu…hehehehe…me kasihhhh…

    • Adam November 30, 2009, 10:53 am

      Terima kasih sudi bertandang ke sini. Sama-sama kita kongsi ilmu ya. Kalau nak tips, boleh teruskan pembacaan di laman web saudara Anarm.

  • luth textile December 1, 2009, 1:52 am

    salam,
    meluat aku dgn emaiil spam.. tambah2 lg pasal maybank tu u tuu yg sepam2 punya.. malas layan!
    .-= luth textile´s last blog ..Lima perkara yang tak best tentang nasi kandar =-.

    • Adam December 3, 2009, 7:10 pm

      Haha. Lagi meluat kalau spammers ni guna alamat e-mel kita untuk hantar spam. Phishing pun satu kategori penyemak alam jugak bro, jangan ada yang tertipu sudah.

  • naz December 2, 2009, 12:11 am

    cool one thanks, selalu jugak dpt emel camni. =D
    .-= naz´s last blog ..Unexpected traffic from search engines =-.

    • Adam December 3, 2009, 7:10 pm

      Thanks. Selamat bertandang ke sini ;)

  • Anarm December 4, 2009, 3:29 am

    spam itu bodoh.. terima kasih..
    .-= Anarm´s last blog ..Meredah lautan demi sebuah hosting =-.

  • Precious December 5, 2009, 10:57 am

    Jom join kontes lah! RM5 sudah pasti. Maybe lebih2 lagi … Jom!!
    Uhhh … I hope you tak regard this as a spam, k!! Kalau u feel that way, sorry! Just ignore this …
    .-= Precious´s last blog ..Let’s Make Money =-.

  • loq December 7, 2009, 9:50 am

    spam itu bodoh! whoa anarm! boleh buat tee lepas ni..
    .-= loq´s last blog ..Hidup Berani Untuk Gagal =-.

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3