≡ Menu

Adab Berpuasa dan Solat Tarawikh

Adab Berpuasa dan Solat Tarawikh
Bersempena dengan Ramadhan yang bermula pada hari ini, saya berminat untuk berkongsi bahan bacaan berunsur ilmiah agar setiap pengunjung akan beroleh informasi berunsur islamik, secara tidak langsung akan meningkatkan pemahaman tentang ibadah puasa dan mengelakkan bacaan lagha. Entri ini ditulis oleh Nazmi Aidarus,  Pegawai Hal Ehwal Islam, Jabatan Mufti Negeri Terengganu.

Setiap orang yang mengerjakan puasa perlu mematuhi beberapa peraturan dan adab yang boleh menyempurnakan ibadah tersebut. Antara yang terpenting adalah:

1. Menjaga lidah daripada berdusta, mengumpat dan mencampuri urusan orang lain yang tiada kena-mengena dengannya;

2. Memelihara mata dan telinga daripada melihat dan mendengar perkara yang dilarang oleh syarak dan yang sia-sia;

3. Mengawal perut daripada merasai makanan dan minuman yang haram atau yang mengandungi unsur syubhat terutama ketika berbuka dan berusaha sedaya mungkin untuk menghasilkan pemakanan yang halal lagi bersih.

Ulama silam pernah berpesan: “Apabila kamu berpuasa maka perhatikanlah apa yang akan dijadikan makanan berbukamu dan di manakah kamu akan berbuka?” Ia adalah panduan yang terbaik bagi mengawasi diri daripada terjebak dengan unsur-unsur makanan yang tidak halal;

4. Berusaha menjaga kesemua pancaindera dan anggota tubuh badan daripada mendekati atau melakukan maksiat dan perkara yang sia-sia. Dengan demikian ibadah puasanya akan suci dan sempurna. Terdapat ramai yang memenatkan diri dengan berlapar dan berdahaga, membiarkan diri terdorong kepada perlakuan dosa dan noda, kerana itu puasanya rosak binasa dan keletihannya tidaklah berbaloi sebagaimana maksud sabda Rasulullah s.a.w.: Ramai yang berpuasa tidak mendapat ganjaran daripada puasanya melainkan lapar dan dahaga. (Riwayat an-Nasaei)

Meninggalkan maksiat menjadi kewajipan kepada seluruh orang Islam sama ada mereka sedang berpuasa atau tidak. Apatah lagi bagi yang berpuasa, ia lebih dituntut dan diwajibkan. Sabda Rasulullah, Puasa itu adalah ‘perisai’, sekiranya seseorang daripada kalangan kamu sedang berpuasa janganlah dia bercakap kotor, melakukan keburukan dan berbuat bodoh. Jika ada orang lain yang mengejinya atau cuba memeranginya maka hendaklah dia katakan kepada orang itu: “Saya sedang berpuasa.” (Riwayat Bukhari dan Muslim);

5. Jangan membanyakkan tidur pada siang harinya dan makan pada malamnya, bahkan bersederhanalah pada kedua-duanya bagi menyelami kejerihan lapar dan dahaga. Dengan demikian sanubarinya terkawal, keinginan nafsunya kurang dan hatinya ceria. Itulah rahsia dan intipati puasa yang perlu dicapai;

6. Jauhkan diri daripada mengikut dorongan nafsu ketika berbuka dengan beraneka jenis makanan yang lazat-lazat. Sebaik-baiknya adat makannya sama sahaja pada bulan puasa dan bulan-bulan yang lain. Penggemblengan diri dalam mengurangkan tuntutan jasmani dan keinginan perasaan memberikan kesan yang positif terhadap kecerahan hati nurani yang amat dituntut terutama pada bulan Ramadan.

Mereka yang menjadikan keinginan nafsu perut sebagai tunggangan akal ketika berbuka yang menyalahi kebiasaan pada bulan-bulan lain sebenarnya terpedaya dengan pujukan iblis. Rayuannya bertujuan menghilangkan barakah (berkat) ibadah puasa mereka, nikmat limpahan ketenangan daripada Allah s.w.t., kekhusyukan diri ketika bermunajat dan berzikir kepada-Nya.

7. Tidak menyibukkan diri dengan urusan duniawi pada bulan Ramadan, bahkan mengambil kesempatan bagi beribadat kepada Allah dan mengingati-Nya sebaik mungkin. Justeru, dia tidak melakukan perkara duniawi melainkan sekadar keperluan hariannya atau kepada mereka yang berada di bawah tanggungannya. Demikian yang selayaknya dilakukan pada bulan Ramadhan yang mulia ini sama seperti pada hari Jumaat yang sepatutnya dikhususkan bagi amalan akhirat;

8. Mempraktikkan amalan sunah seperti segera berbuka apabila masuk waktunya, berbuka dengan buah tamar (kurma) dan jika ia tiada memadailah dengan segelas air serta melambatkan makan sahur.

Nabi s.a.w. berbuka dahulu sebelum Baginda mengerjakan solat Maghrib. Sabda baginda: Umatku sentiasa berada dalam keadaan baik (berkat) selama mana mereka mempercepatkan berbuka (apabila masuk waktunya) dan melambatkan makan sahur. (Riwayat Bukhari dan Muslim);

9. Menyediakan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa sekalipun dengan beberapa biji tamar atau segelas air. Sabda baginda s.a.w.: Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa baginya ganjaran seumpama pahala orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahalanya (orang yang berpuasa). (Riwayat al-Baihaqi dan Ibnu Khuzaimah)

10. Memenuhi malamnya dengan amalan sunat seperti solat terawih, witir dan sebagainya.

Adalah dinasihatkan kepada para imam supaya tidak mempercepatkan solat terawihnya seperti mana amalan kebiasaan di masjid dan surau. Perbuatan tersebut menjejaskan mutu ibadat solat tersebut kerana meninggalkan ‘wajib-wajib’ solat seperti meninggalkan tomakninah semasa rukuk dan sujud, mencacatkan bacaan al-Fatihah sebagaimana sepatutnya lantaran ingin kecepatan dalam mengejar waktu sehingga menyebabkan makmum di belakang tertinggal rukun-rukun penting dalam solatnya. Amalan terawih seperti itu adalah tidak sempurna dan berkurangan pahalanya.

Oleh itu berwaspadalah terhadap cara demikian dengan kembali mengamalkan ibadah solat seperti waktu-waktu lain, menyempurnakan kiam, bacaan al-Fatihah, rukuk, sujud, khusyuk, hadir hati dan semua peradaban solat dan rukunnya.

Bagi makmum pula disyorkan supaya sentiasa bersama imamnya sepanjang solat terawih itu sehinggalah selesai sama ada 20 rakaat ataupun lapan rakaat. Sabda Rasulullah s.a.w., Apabila seseorang menunaikan solat bersama imamnya sehinggalah imam itu (selesai dan) beredar, dikirakan untuknya (makmum) pahala kiam semalaman. (Riwayat an-Nasaei)

Sumber: Akmal Amin

Other articles you might like;

11 comments… add one
 • sergeant keroro August 1, 2011, 3:43 pm

  hehe, selamat berpuasa :)

  p/s : berpuasa, puasa segalanya. XD

  boleh nak join, tunggu bukak ye? :P
  Entri terkini sergeant keroro: plan no 407~~ Postmortem 100 Krew RebornMy Profile

  • Adam Roslan August 3, 2011, 3:44 pm

   Selamat Berpuasa juga kepada Sergeant Keroro daripada adamroslan.com

 • FD August 1, 2011, 3:57 pm

  frankly, hampir semua yang stated kat atas senang nak overcome, kecuali yang “jaga pandangan”… especially time kat bazaar ramadhan

  • Adam Roslan August 3, 2011, 3:44 pm

   Graf kawalan nafsu selalu menjunam bila ke bazaar. Tak gitu FD?

   • FD August 3, 2011, 5:02 pm

    graf kawalan nafsu inversely proportional dengan masa berada di bazaar ramadhan… diyakini bhawa perempuan itu tak sedar hakikat bahawa mereka merupakan “frictional force” untuk lelaki melakukan kebaikan total~

 • jul August 1, 2011, 8:42 pm

  boleh dibuat cuma lagik sembahyang terawih di masjid agak sukar dipenuhi alasannya terlalu penat dengan aktiviti seharian atau menyediakan juadah berbuka, juga kesuntukan masa spt lewat sampai ke rumah dsb.
  Entri terkini jul: Suhoor/Sahur, Ramadhan 1413HMy Profile

  • Adam Roslan August 3, 2011, 3:45 pm

   Buat di rumah pun boleh Jul :)

   Selamat Berpuasa juga daripada adamroslan.com

 • PELANGI August 1, 2011, 9:19 pm

  info yang sangat berguna ;)

  • Adam Roslan August 3, 2011, 3:46 pm

   Sama sama sebarkan untuk kebaikan bersama.

   Selamat Berpuasa juga daripada adamroslan.com

 • Mus August 1, 2011, 9:21 pm

  terima kasih atas infonya bro.. mmg banyak adab-adab yang pelru kita amalkan..
  Entri terkini Mus: Kenangan Dulu-Dulu, Kerja Berat Ketika BerpuasaMy Profile

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3