≡ Menu

Mantra (2010)

Filem seram ini mengangkat kisah penggunaan ilmu hitam kerana dendam dan kepentingan diri sendiri. Kisah bermula dengan pembukaan cerita di kawasan perkuburan di mana Muzir dianiaya oleh Hasbi demi melengkapkan ilmu hitam serta mendapatkan isteri Muzir. Akibatnya Muzir dipenjarakan seumur hidup.

Di dalam penjara, Muzir berjaya mendapatkan ilmu hitam daripada Embah yang bakal menemui ajalnya. Namun, ilmu Muzir tidak sempurna kerana bilik penjaranya dikunci dengan ayat-ayat serta kalimah Allah. Lalu muncullah Pak Long, seorang warden penjara dan juga Pakcik kepada Muzir yang isterinya ditimpa musibah. Akibat cintakan isteri dan terdesak, Hafif telah bersetuju dengan syarat-syarat Muzir iaitu memadam ayat dan kalimah Allah di sekitar bilik penjara Muzir, menghidangkan tiga jenis hidangan untuk penjaga ilmu hitam dan mengambil tali pengikat pocong wanita yang mati kerana anak sulung menggunakan gigi.

Setelah ayat dan kalimah Allah berjaya dipadam oleh Pak Long, maka berlakulah perubahan ilmu Muzir dengan air yang melimpah di dalam bilik penjara serta bayangan makhluk hitam yang memenuhi dinding penjara. Serentak dengan itu, Muzir muncul di dalam sebuah paya lalu melakukan pembunuhan sebagai makanan kepada ilmu hitam miliknya. Maka bermulalah pembalasan dendam kesumat Muzir terhadap Hasbi. via Sinemamalaysia.com

P/s: Saya telah menonton filem genre seram ini, cerita ini digarap dengan baik oleh pengarah sehinggakan penonton tidak sedar bahawa Hasbi sebenarnya juga mengamalkan ilmu hitam tetapi bertopengkan amalan agama Islam bagi mengaburi mata ramai pihak termasuk ibu Ana, Tok Penghulu dan penduduk kampung. Pelakon seperti Hamdan, Bob Lokman dan Hasnul Rahmat sebenarnya membuatkan saya sedikit tergelak dalam beberapa babak kerana sebelum ini mereka banyak berlakon sebagai seorang yang kelakar seperti dalam cerita Rock dan Bob Lokman yang memainkan watak sebagai ‘Tok Guru’ amat menjadi. Tahniah.

Other articles you might like;

0 comments… add one

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3

Next post:

Previous post: