≡ Menu

Reviu Semester 5

Ketika posting ini ditulis, kami sedang dalam perjalanan pulang dari Kuala Lumpur ke Kangar. Selepas 3 bulan dengan penuh cabaran di Melaka, akhirnya kami sudah pun berjaya menamatkan semester lima dengan jayanya. Apa yang ditunggu ialah keputusan untuk peperiksaan akhir semester pada hujung tahun ini. Banyak kenangan manis sepanjang di semester ini, dan banyak juga kenangan pahit yang terpaksa ditelan. Reviu ini adalah sebagai jurnal kenang kenangan di masa depan.

Adam dan Lekiu
Penularan virus H1N1 di UITM Alor Gajah telah memaksa semua aktiviti bukan akademik dibatalkan. Semua aktivitti kolej telah dibatalkan sebagai langkah berjaga jaga penularan virus. Sepatutnya, Sukan Kolej akan diadakan pada semester ini. Boleh dikatakan agak rehat apabila tidak banyak aktiviti kesetiausahaan kolej dilaksanakan. Cuma pada awalnya sibuk dengan menguruskan pelajar semester satu yang masih mencari arah di Kolej Lekiu. Juga, menguruskan hal kebajikan seorang pelajar ‘istimewa’ dengan pihak pengurusan UiTM. Menjelang akhir semester, Majls Tertinggi Kolej Lekiu sebulat suara untuk melantik Saudara Azman Thabib sebagai YDP Kolej Lekiu yang baru. Di Level 22 Predator, kami menerima seramai 13 orang pelajar semester baru. penyertaan mereka sedikit sebabyak menceriakan The Predator.

DMC5E Julai - November 2009

Adam dan DMC5E
Lima semester bersama, hubungan sesama kami semakin erat. Suka dan duka adalah rencah kehidupan dan segalanya kami harungi dengan tabah. Kami menerima 4 orang ahli baru dari kelas 5M yang dibubarkan. Ammar, Ezzat, Farrahin, dan Siti Salwa telah datang membawa ruang persaingan untuk menjadi yang terbaik dalam kalangan terbaik.

dsc_3469

Produksi Audio dan Video
Kursus paling mengujakan apabila kami ditugaskan untuk menyiapkan sebuah filem pendek. Keghairahan krew produksi yang diberi nama JariSepuluh Motionworks bermula daripada storboard di atas sekeping kertas dan dipindahkan dalam bentuk digital yang membawa kegembiraan dan pendedahan kepada pengalaman baru. Cerita lanjut di posting ini.

Pengurusan Acara
Sedar atau tidak, kursus ini benar benar menyerabutkan. Mananya tidak, kita perlu berhubung dengan banyak pihak yang ada protokol dan aliran yang perlu dituruti. Dengan kertas kerja Program Kesedaran Jalan Raya U Think! menjadi pertaruhan, kami berjaya untuk berjumpa dengan penyanyi dan penulis lirik Imran Ajmain. Satu pengalaman baru untuk bertemu dengan artis secara bersemuka dan bekerjasama dengan mereka. Selain daripada itu, kami berurusan dengan Pejabat Polis Trafik Alor Gajah dan Unit Keselamatan UITM Melaka untuk urusan berkaitan.

Adam, Rakan dan Imran Ajmain

Asas Pemasaran
Mempelajari selok belok dunia pemasaran secara teori dan ditugaskan untuk menyiapkan mockup phone sebagai produk untuk dipasarkan.

Asas Keushawanan
Sepanjang semester ini kami bekerja keras untuk menyiapkan satu rancangan perniagaan yang dipantau oleh pensyarah. GLOLite adalah nama produk yang mana kami mempelajari untuk membuat asas kewangan untuk tiga tahun. Apa yang dipelajari ini amat berguna untuk dipraktikkan dalam pembangunan Reflector Studio.

Kajian Komunikasi
Sepatutnya terletak di hieraki paling atas, namun atas beberapa sebab menjadikan kursus ini paling digeruni. Kami ditugaskan untuk menyediakan satu proposal untuk kajian berkait media di Malaysia. Kajian Komunikasi adalah kursus yang terpenting dan kemahiran dalam kursus ini akan digunakan sepenuhnya untuk kajian di semester enam dan ijazah.

The Medium

Adam dan Fakulti
Ya, semester ini juga sibuk dengan projek dengan Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media. Adam diamanahkan untuk menjadi pereka grafik untuk newslettter rasmi fakulti iaitu The Medium. Tidak dinafikan kurangnya perbincangan menjadikan beberapa artikel dan berita tidak diterima pada masa yang ditetapkan dan menjadikan proses reka letak menjadi rumit. Kemudian, Adam dan rakan mewakili FKPM untuk Pertandingan Reka Cipta Let’s IID UiTM Melaka 2009. Dengan mempertaruhkan Booklet MotoGP 2009, kami berjaya membawa pulang pingat gangsa.

Semester 6 akan tiba dalam dua bulan akan datang dan melengkapkan tiga tahun Adam di Melaka. Semester 5 meninggalkan banyak kenangan manis dalam setiap aktiviti yang disertai. Rangkaian sosial dapat diluaskan dan ramai berkenalan dengan rakan baru. Encik KP, mari bekerja untuk semester enam!

P/S: Ditulis dengan Nokia E71. Maaf lambat buat posting, selepas seminggu baru ada kesempatan. Photo 2 dan 3 oleh Ima Aimi Nadia.

Other articles you might like;

4 comments… add one
 • cha November 30, 2009, 1:35 pm

  all the best :)

 • Rolet onyx December 3, 2009, 10:02 pm

  semoga sudara adam berjaya dengan jayanya dlm hidup…

  p/s cam nak nak boh gambaq aku kt ni??

  • Adam December 16, 2009, 10:43 pm

   Terima kasih Saudara Rolet :)

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3