≡ Menu

Harga petrol RON97 naik 20sen pada 1 September

Dalam kerumitan kisah politik bergolak di Perak antara Dato’ Nizar dan Dato’ Zambry yang menyaksikan Zambry kekal sebagai MB Perak, isu tahanan 14 orang rempit di Ipoh dan pembebasan Mohd Ramzi berhubung kes SMS ugutan dan kes-kes lain jelas menyaksikan bahawa media massa di Malaysia menjadi Agenda-Setting Theory yang terbaik.

Pengenalan RON95 menjadi punca utama kepada kenaikan harga petrol RON97. Petrol RON95 telahpun dilancarkan dan dijual pada harga RM1.75 seliter berbanding RON97, RM1.80. Menjelang 1 September, harga bagi RON97 akan bertambah sebanyak 20 sen kepada RM2.00 seliter. 

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pemilik kenderaan termasuk yang berkuasa tinggi tidak perlu risau dengan kenaikan RON97 kerana mereka mempunyai pilihan untuk menggunakan minyak RON95.

”Kelebihannya RON95 adalah lebih baik daripada RON92 dengan harganya tidak jauh berbeza.

”Tujuannya ialah untuk menyediakan rakyat dengan minyak yang dari segi prestasi serta kualitinya lebih tinggi dan semua kenderaan termasuk yang selama ini menggunakan RON97 boleh mendapatkan minyak dengan harga lebih rendah,” katanya.

Menurut Ismail Sabri, penggunaan petrol RON97 yang besar selama ini adalah satu bentuk pembaziran kerana kebanyakan negara maju seperti Amerika Syarikat (AS), Jepun dan Eropah menggunakan RON yang lebih rendah.

”Keadaan ini menggambarkan bahawa pengguna di negara ini tidak mendapat maklumat yang lebih tepat mengenai produk petrol yang sesuai untuk enjin kenderaan mereka,” katanya.

Sumber: Harga petrol RON97 naik 20 sen

Other articles you might like;

1 comment… add one
  • adol May 20, 2009, 2:37 am

    naik 20sen x pe, jgan naik rm2 sudah…

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3