≡ Menu

Nasib Si Ayam

Meminjam kata-kata Aman, Nasib Si Ayam. Begitulah tajuk perbincangan kita pada pagi ini. Pada suatu masa, kita dihebohkan dengan berita ayam yang digunakan untuk dihidangkan dalam hidangan Kentucty Fried Chicken atau panggilan manjanya, KFC tidak disembelih dengan cara yang halal dan menjadi topik perbualan hangat pelbagai pihak.

Video ni aku dapat dari saudara Aman, yang mengisahkan bagaimana ayam KFC di negara barat disembelih sebelum diproses untuk dipasarkan di KFC di seluruh barat.

Ayam-ayam tidak berapa dijaga. Ruang yang diberikan amat susah untuk ayam-ayam bebas bergerak. Ini membuatkan ayam-ayam tersebut susah nak menggunakan kesemua tenaga yang diperolehi daripada makanan yang diambil oleh mereka, sekaligus menyebabkan mereka berat dan saiz badan mereka bertambah.

Selain itu, mereka hanya mengantungkan ayam-ayam tersebut secara terbalik dan celupnya dalam air panas untuk membunuh ayam-ayam tersebut. (Halal ke?) Cara mereka mengumpulkan ayam untuk membawa ke tempat “penyembelihan” pun sangat kejam.

Klik untuk video: YouTube.com
Rujukan: www.kentuckyfriedcruelty.co.uk

Other articles you might like;

4 comments… add one

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3