≡ Menu

Suzuki Belang R150

Yang terbaru, Suzuki Assemblers Malaysia Sdn Bhd telahpun mengeluarkan motorsikal underbone Suzuki Belang R150 untuk bersaing dalam kelas 150cc yang semakin mendapat tempat dalam kalangan peminat motorsikal di Malaysia.

Dengan rekabentuk yang aerodinamik dan dikuasakan dengan 150cc jenis DOHC dengan 4-Injap transmisi 6 kelajuan, sistem penyejukan Suzuki Advanced Cooling System (SACS) — berfungsi dengan menyembur minyak secara terus pada bahagian bawah omboh untuk penyejukan yang lebih efektif dan suspensi monoshock untuk serapan yang lebih efisien dan kelihatan lebih sporty. Belang R150 juga dilengkapi dengan penghidup elektrik dan kapasiti petrol 4.9 liter.

Selain daripada itu, motorsikal ini juga dilengkapi dengan sistem brek cakera berukuran 290mm, speedometer Digital LCD yang senang dibaca, dan sebuah takometer analog dan sistem Suzuki Drive Mode Switch (SDMS) yang mempunyai 3 pilihan mod tunggangan yang dapat dipilih secara bergilir. Mod-mod ini adalah mod tunggangan biasa, mod tunggangan ekonomi dan mod tunggangan kuasa.

  • Mod Tunggangan Biasa –Mod ini adalah mod tunggangan biasa yang tidak mengutamakan ekonomi ataupun kuasa dan tidak menunjukkan tanda ECO / PWR.
  • Mod Tunggangan Ekonomi (ECO) – Mod ini digunakan untuk menyelaras penggunaan petrol pada kadar yang paling menjimatkan. Lampu penunjuk akan menyala secara otomatik bagi menandakan bahawa revolusi enjin berada pada tahap optima untuk penjimatan petrol.
  • Mod Tunggangan Power (PWR) – Mod ini digunakan untuk tunggangan agresif. Lampu penunjuk akan menyala secara otomatik bagi menandakan bahawa revolusi enjin berada pada tahap optima untuk daya kuasa pecutan maksima.

Suzuki Belang R150 didatangkan dalam variasi 2 warna iaitu kombinasi warna dwi-ton Autumn Red/New Titan Black serta Dark Grey/New Titan Black dengan stok rim sukan 10 jejari yang ringan dan stabil. Suzuki Belang R150 telah meletakkan satu tanda aras baru dalam segmen motosikal sports kategori pertengahan.

Untuk tungganguji, sila kunjungi pengedar sah Suzuki yangi berdekatan anda atau hubungi Suzuki Assemblers Malaysia Sdn Bhd pada talian 03-5569 9258 untuk keterangan lanjut. HARGA: RM7,570.00

BELANG R150 SPECIFICATIONS
Engine type 4-stroke, air-cooled, DOHC
Bore (mm) 62.0
Stroke (mm) 48.8
Piston displacement (cm³) 147
Compression ratio 10.2 : 1
Carburetor MIKUNI BS26SS
Starter system Electric & kick starter
Lubrication system Wet sump
Clutch Wet, multi-plate type
Transmission 6-speed
Drive system RK428HSB, 120 links
Front suspension Telescopic, coil spring, oil-damped
Rear suspension Swingarm type, coil spring, oil-damped
Front brake Disc brake
Rear brake Disc brake
Front tire size 70/90- 17 M/C 38P tube type
Rear tire size 80/90- 17 M/C 44P tube type
Ignition type Electronics ignition (CDI)
Spark Plug CR8E or DENSO U24ESR-N
Battery 12V 20.5KC (5.7AH) / 10HR
Headlight 12V 32/32W + 18/18W
Fuel tank 4.9 litres
Engine oil Without filter change – 1,000ml
With filter change – 1,100ml
Overall length 1,960 mm
Overall width 650 mm
Overall height 980 mm
Wheel base 1,280 mm
Kerb Weight 108 kg

Other articles you might like;

74 comments… add one
  • loq April 27, 2009, 6:58 pm

    meter panel tu bestlah…
    suzuki?
    boleh challenge yamaha tak?

  • protonians April 28, 2009, 5:11 am

    Nice,.. tapi design dier macam something skit la,..

  • Adam April 29, 2009, 5:29 am

    loq: meter panel tu bestlah…
    suzuki?
    boleh challenge yamaha tak?

    Aha. Pesaing kepada Yamaha dan Honda ni. Tapi dari segi prestasi tak dapat nak tentukan siapa yang menang. Tunggu aku test drive dulu nanti boleh aku post kat sini kepuasannya ;)

  • Adam April 29, 2009, 5:32 am

    protonians: Nice,.. tapi design dier macam something skit la,..

    Hehe, tu kritikan yang aku dengar dari semua peminat motor mopped ni. Kalau kepala motor ni nampak padat sikit, memang garang la kan. Coolant terlalu terdedah pulak kat bawah tu ;)

  • ubey April 29, 2009, 11:11 am

    pergh. mcm masked rider

  • Adam April 30, 2009, 5:23 am

    ubey: pergh. mcm masked rider

    Jom, weekend ni pegi test-drive ;)

  • kebai May 5, 2009, 11:45 am

    salam sume,aku dah test drive moto belang R150 tue,mmg power beb,FX150i mmg kena kalau set/honda 150 pun payah gak nak ligan..power gila pickup dia,top speed xmati mcm LC yg aku pakai skng…mmg aku suggest korang amik sebijik sbb aku next month baru amik.salam

  • kebai May 5, 2009, 11:46 am

    LC aku 1st model mmg best tapi best lagi belangR nie

  • Adam May 6, 2009, 8:02 pm

    kebai: LC aku 1st model mmg best tapi best lagi belangR nie

    Ko asal mana bro? Boleh aku tumpang tak nanti ble ko dah beli?

  • yurtdisi egitim May 8, 2009, 4:36 pm

    adalah situs web ini availible di English?

  • Adam May 8, 2009, 7:37 pm

    yurtdisi egitim: adalah situs web ini availible di English?

    You may refer here for English version ;)

  • Mat Moto Pencen May 10, 2009, 10:54 am

    Rase moto nie tak pakai coolant kan bro…..
    Nape ko kata pakai coolant…..
    Moto nie cuma pakai sistem sejukan minyak enjin jer….
    Maknanya moto nie Air-cooled enjin laa…..
    Pepepun bentuknya mmg macam moto masked rider….
    Powernya tak tau lg….
    Sape dh test ride???
    Brape meter leh pegi???
    Leh makan moto CBR150R tak???

  • Adam May 10, 2009, 8:25 pm

    Mat Moto Pencen: Rase moto nie tak pakai coolant kan bro…..
    Nape ko kata pakai coolant…..
    Moto nie cuma pakai sistem sejukan minyak enjin jer….
    Maknanya moto nie Air-cooled enjin laa…..
    Pepepun bentuknya mmg macam moto masked rider….
    Powernya tak tau lg….
    Sape dh test ride???
    Brape meter leh pegi???
    Leh makan moto CBR150R tak???

    Oops! Sirip penyejuk la maksud aku. Kalau 135LC, ada jugak terlindung. BTW, kalau baca review di Kosmo deorang cakap sedap. Aku nak try, tapi belum berkesempatan.

  • belalang R May 16, 2009, 1:02 am

    aperaaa baru beli minyak dah leaking kat bahagian spoket depan………
    moto tu bagus..
    naik sedap…
    pickup pun best…..
    terharunya bila kat area aku tu baru aku sorang je yang baru gune..
    kau bayangkanlah………
    orang pakat2 tengok..
    tak kira dimana pun….
    di petrol pump…di traffic light….di tempat parking pun depa pakat tengok…..
    jenuh jugalah aku wat promosi free untuk suzuki…..

  • Adam May 16, 2009, 10:42 am

    belalang R: aperaaa baru beli minyak dah leaking kat bahagian spoket depan………
    moto tu bagus..
    naik sedap…
    pickup pun best…..
    terharunya bila kat area aku tu baru aku sorang je yang baru gune..
    kau bayangkanlah………
    orang pakat2 tengok..
    tak kira dimana pun….
    di petrol pump…di traffic light….di tempat parking pun depa pakat tengok…..
    jenuh jugalah aku wat promosi free untuk suzuki…..

    First testimoni daripada penguna Belang R135.
    Betul ke dah leaking? Bila pegi kedai pomen cakap apa bro?

    Haha. Bro area mana? Bila yang first time pakai ni nampak rare aje kan. Takpe, nanti boleh mintak sama Suzuki sedikit komisyen untuk promosi. Haha.

  • epin May 20, 2009, 4:23 pm

    moto ni mmg laju…sekilo dalam 150km/j…jangan silap sangka..meter ni meter berat bai..macam meter kereta….senang2 jer tapau z ngan 125z.wahahahah

  • ketam May 22, 2009, 11:00 am

    bro,kt ner harga belang r paling murah stakat ni dgn harga on the road?skang ni aku duk srvey dlm hrga 8000+..mahal gile gabannn..

  • Adam May 22, 2009, 11:06 am

    epin: moto ni mmg laju…sekilo dalam 150km/j…jangan silap sangka..meter ni meter berat bai..macam meter kereta….senang2 jer tapau z ngan 125z.wahahahah

    Cayalah. Tapi body dia sedap tak kalau tengah speed 150km/j bro? Aku masih menanti masa yang sesuai untuk test drive moto nih. Btw, ramai cakap motor ini memang laju ;)

  • Adam May 22, 2009, 11:08 am

    ketam: bro,kt ner harga belang r paling murah stakat ni dgn harga on the road?skang ni aku duk srvey dlm hrga 8000+..mahal gile gabannn..

    Bro area mana? Kalau ikut pasaran, central memang mahal sikit. Nak murah kena datang north la. Boleh dapat 7200 macamtu. Kena tengok kedai jugak ;)

  • ketam May 26, 2009, 5:50 pm

    owh..gitu ker..north kt area mne tu bro?aku pn area north jgk,tp g srvey kt chn hin jtra,dlm 7900 dia nk kasi aku angkat.bleh bg specfc skit?

  • Adam May 26, 2009, 9:34 pm

    ketam: owh..gitu ker..north kt area mne tu bro?aku pn area north jgk,tp g srvey kt chn hin jtra,dlm 7900 dia nk kasi aku angkat.bleh bg specfc skit?

    Chin Hin pun 7900 ka? Kalau macamtu gaya, susah nak dapat lagi murah kot. Nanti aku roger area Kangar berapa boleh dapat.

  • maut May 27, 2009, 8:18 pm

    aku punye belang dah titik fz150

  • ketam May 28, 2009, 11:32 am

    worait bro..yg sllu aku dpt hrga on the road dlm 8000 @ +++..pd hal klo hrga mtor je klo bkn on the road,kt suzuki just 7.580 jer..kre bnyk jgk la downg makap..

  • Adam May 28, 2009, 2:46 pm

    maut: aku punye belang dah titik fz150

    Haha. Cayalah. Ada video? Kasi orang lain tengok kehebatan Belang nie.

  • Adam May 28, 2009, 2:47 pm

    ketam: worait bro..yg sllu aku dpt hrga on the road dlm 8000 @ +++..pd hal klo hrga mtor je klo bkn on the road,kt suzukijust 7.580 jer..kre bnyk jgk la downg makap..

    Tinggi betul. Kalau harga penang berapa boleh dapat agaknya?

  • dean June 1, 2009, 2:26 pm

    askum…topspeed belang smpi bpe leh pgi??
    dia mcm sbk x mode dia bleh tukar masa running..??

  • Pin June 7, 2009, 4:32 pm

    laju belang ni oii..syokk..aku dah cuba utk mcm2 jalan..cuma kelemahan dia selekoh ja.tak stabil sangat tambah kalau naik dua orang..kalau tak pcaya try sndri dan bezakan tgok..lagi satu time menyelit.mcm cibai lg..tapi kalau terbalik jatuh jangan cari aku lak.

  • kamarul June 9, 2009, 7:21 pm

    aku ari tu dah beli…tak smpai sehari host minyak aku putus mungkin ade orang wat khianat atau natural…moto tu masa aku test leh sampai 120kmj jer..tapi dalam majalah klau standard abis leh sampai 130 ataun 140….atau nak kene setting spocket huh..adesss

    • roslan belang area johor June 25, 2019, 1:20 am

      Kena tekan button pwr bro kalau nk laju saya dh test motor member fz150 sayur je

  • Adam June 9, 2009, 11:30 pm

    kamarul: aku ari tu dah beli…tak smpai sehari host minyak aku putus mungkin ade orang wat khianat atau natural…moto tu masa aku test leh sampai 120kmj jer..tapi dalam majalah klau standard abis leh sampai 130 ataun 140….atau nak kene setting spocket huh..adesss

    Kongsi sikit beli kat mana. Ramai yang tertanya berapa harga OTR untuk Suzuki Belang ni. Motor baru tak abis pantang, banyak kerenah lagi tu ;)

  • Adam June 9, 2009, 11:31 pm

    Pin: laju belang ni oii..syokk..aku dah cuba utk mcm2 jalan..cuma kelemahan dia selekoh ja.tak stabil sangat tambah kalau naik dua orang..kalau tak pcaya try sndri dan bezakan tgok..lagi satu time menyelit.mcm cibai lg..tapi kalau terbalik jatuh jangan cari aku lak.

    Haha. Boleh cuba layan koner di Balik Pulau, tapi tayar mesti Batlax lar ;)

  • Audi June 16, 2009, 11:03 am

    Speedometer Digital LCD ngan takometer analog dah macam GSX R1000

    • Adam June 19, 2009, 4:45 pm

      Baru seperti pengalaman menaiki SBK kan..

  • sizuka June 16, 2009, 3:31 pm

    aku rekemen sangat lah nama belang tu tukar jd belalang tempur, baru cun di pakai masked raider

  • Adam June 18, 2009, 5:18 pm

    sizuka: aku rekemen sangat lah nama belang tu tukar jd belalang tempur, baru cun di pakai masked raider

    Apa-apa nama pun, Moto ni tetap mantap!

  • nakano July 14, 2009, 7:15 pm

    belang mmg gempak!.body kecik cc besar.mcm kancil pkai enjin skyline.

  • nazzry July 28, 2009, 1:32 pm

    aku antara 50 orang yang petama pakai belang r 150 dlm mlysia…
    aku pnh pakai honda,yamaha dan the latest is suzuki…belang r is the best…

  • panglima guitaris berapi September 17, 2009, 4:02 pm

    Ari tu dekat traffic light.Aku naik 125z member aku.Ada sebiji belang dah modified agaknya.Dia rem2 125z member aku.Aku dekat belakang dah ketakutan sebab member aku pon dah nak layan dia.Hijau aje aku rase dah nak terpelanting coz member aku dah tarik gila2 dengan bunyi ekzos dia dah macam motor cub prix.Masuk highway ke safari lagoon aje member aku punya laju gila,belang ketinggalan agak jauh dibelakang yang tak tahan tu belang tu siap meroket mcm ada peluru berpandu nak kejar dia.Selamat Belang tu tuju arah lain member aku pun tuju arah lain dekat satu simpang tu.Kalau tak aku taubat tak nak naik 125z lagi.Aku pakai ego..so tak jiwa kelajuan pon.Aku minat 4stroke so aku minat motor mcm Lc, belang dan lain2.Tapi aku pelik kenapa 2stroke ni power dia lain mcm dari 4stroke.

    • roslan belang area johor June 25, 2019, 1:29 am

      Kena tekan button pwr bro kalau nk laju saya dh test motor member fz150 sayur je

  • joz December 9, 2009, 10:08 am

    aku nk jual belang r 150 ,warna hitam,wsp,2ooo km kebawah,,6k,,harga boleh bincang,,call 0136643009

    • jumperz December 30, 2009, 10:54 pm

      apesal mau jual??
      rugi oooo

  • ashasi December 15, 2009, 3:49 pm

    aku tkr cdi naik 180

  • achai December 15, 2009, 3:51 pm

    moto belang aku tkr cdi bru sdp…..aku test ngn rxz berkampong kne rxz2…..spoket4013 sdp ooo….

  • HAFIZ BELANG CCM January 3, 2010, 6:59 pm

    tumpang tnye…moto belang aku km 1500…tp speed 120 je…npe ea..?
    2pn dh gne mod pow.npe jd cm2.?xlju…sbb pe?
    atau enjin x msk lg…bpe km utk enjin moto msk?
    myk htam pn bru tkar
    tlong bg pndapat n cadangan yg trbaik untk moto aku ni????

    • belang owner January 17, 2010, 6:30 pm

      nak tahu banyak masuk sini http//www.duniamoto/belang :)

  • syed January 4, 2010, 4:24 pm

    pergh ak tiap2 mgu p hentian kt bagan,penang..
    klu org xtgk tipu la..
    ak ckup syok race ng lc..
    taik2 je ak tgl..

    • jumperz January 14, 2010, 10:52 am

      k0 duk kat ne??
      nnt kita jumpa mau?

  • bybengs January 20, 2010, 11:40 am

    as’kum semua..tanye mane best lc ke atau belang..?bunyi lc smott belang camner pula?

  • bybengs January 20, 2010, 11:41 am

    cerita belang nie cam best jer…tapi ok ker?…..

    • Adam January 21, 2010, 10:52 pm

      Cuba dulu baru tahu. Ramai rekomen belang. Tapi LC lagi stail lah.

  • mat125z January 22, 2010, 4:54 pm

    aoi..
    xkan g 120 je kot..
    aku ru g test td kat kdai..
    tp x tarik la..
    cam ok je..
    huhuhu..
    kalo tul 120 aku x jadi la li..
    bek li lc..
    lc busuk2 pon g 140..

    • PJK xxxx ma.zombie March 22, 2010, 7:24 pm

      belang nak best jangan pakai mod power tapi pakai mod silence, saya pakai mod silence setiap masa.
      harap anda paham, meter LC ni ringan, belang 100km/h tapi LC dah 120km/h, belang saya top speed 136km/h (dengan badan saya yg besarni 90kg) meter LC member saya dah msuk 160km/h tapi dia tetap kena tinggal kat belakang saya, dia tanya saya berapa top sy, sy ckp 136… dia ternganga sbb dia ingat saya dah capai 180km/h hahaha…. hm~~~ pikir-pikirkanlah
      klu tukar pakai rextor cdi, power, rpm cecah max 14000. tapi saya tak tukar lagi, nnti nak turun KL nak pasang CDI tu.
      harga OTR saya beli 7700 (utara), tapi sbb beli ansuran. jatuh 8k something la, campur ngan nombor plate tempah RM310

  • angah ilo February 3, 2010, 9:06 pm

    kalau belang, engin dohc, kecil bodi, hp 17,dapat gi 140km/j. tak lajulah. fz engin sohc, body berat, hp 15, pun boleh dapat 140kmj – 150kmj. tak bestnye belang kalau cam tu. ini kira stendet je. mody tak main

    • SFU January 6, 2011, 11:06 am

      akseleration different kah?

  • Ucopz March 15, 2010, 9:03 am

    salam semua…aku skrg pkai belang r 150 pastu tambah monorack J, pastu lg buh siren alert…puas hati la beb..enjin die mmg best…smooth jewk…enjin x gegar ble pecut..barang ganti murah…x kuat pkai minyak…bab sapa laju aku x bpe kisah…yg ponting ada kenderaan leyh gi kerja & jalan2…nk ke mana laju2 sgt…klu nk laju baek ambik kawasaki or bmw super bike…bru best n sesuai…ini pun member aku suggest ambik moto ni drpd ambik LC…ade member aku yg pkai LC pown da nk tukar moto pkai belang r..

  • yudi March 22, 2010, 3:25 pm

    coba pakai
    Karburator keihin pe28 Slow Jet 42 Main Jet 110 ( open filter )
    Exhaust R9 New Mugello
    CDI Rextor Adjustable
    Porting Polish Cylinder Head
    High Compretion ( use only 1 head cylinder gasket, stock there’re 3 of them, use the middle one )
    Gasoline : RON 95, more is better.
    with stock spocket you can touch 150 kph.

    reference:
    My satria F150, for more information just ask google
    with that spec you can run equal with CBR150

  • rocket March 25, 2010, 10:11 pm

    motor belang ni memang best brother sekalian.Tapi penjualan dia tak semeriah 135lc.Pasal power dia memang tak dapat dinafikan,boleh dikatakan 4stroke dia pegang la.Tapi Pasal performance dia kalau nak kata boleh beat 2stroke macam 125z,rxz,tzm,kawasaki kips or lain2 belum boleh lagi.Aku pernah tengok atas highway menghala ke putrajaya sana 4 biji belang ekzos bising maybe kawan2 dia orang jugak kot, berlumba and kena tapau dengan 125z jauh gila.Disebabkan aku bawak kereta sorang2,kalau tak aku dah rakam dah pakai hp aku.time tu meter kereta aku ada la dalam 130 ke 140 macam tu dekat sebelah belang tu.Kalau aprillia 4stroke aku caye boleh tapau 2stroke sini.

  • anuar May 12, 2010, 5:41 pm

    aku bwak 125zr mmbe ak 150…
    slamber je belang ni potong…
    mcm xde pape je…
    power gk kot..tp dpan cm garang sgt

  • hafiz.fiz June 12, 2010, 3:11 am

    salam smue…
    aku dngar belang ni mcm best…
    btol ke??
    tak kn 125z pun xbleh tapau….
    aku cdg blan dpan nk kuar sbjik…
    dkat mne murah????

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3

Next post:

Previous post: