≡ Menu

Sime Darby Menang Perlawanan, Kelantan Menang Piala FA 2012

Tahniah pasukan Kelantan yang berjaya membawa pulang Piala FA edisi 2012, dengan bentuk baru dan menamatkan penantian 22 tahun.

1. Tahniah kepada Ghaddar yang menjadi wira Kelantan apabila menyempurnakan sepakan penalti selepas berlaku kekalutan di dalam kotak penalti. Insiden itu menyebabkan beliau dikasari dan menghadiahkan peluang kemenangan pada minit ke 58.

2. Tahniah kepada anak buah Ismail Zakaria yang bersungguh-sungguh mengekang asakan dan membuat serangan berbahaya yang gagal disudahkan.

3. Saya menyokong statistik perlawanan dimana Sime Darby mengawal bola lebih banyak daripada pasukan Kelatan, selain beberapa percubaan tepat di separuh masa pertama.

4. Sime Darby mempunyai beberapa peluang seperti gerakan solo Patrick Ronaldhino dan kemasukan Razali Umar pada separuh masa kedua turut mengucar kacirkan lawan.

5. Bahagian serangan Kelantan juga tidak berpeluang menghasilkan percubaan menepati sasaran dan kebanyakkannya terkandas di benteng yang diketuai oleh Es Lizuan.

6. Es yang dipilih sebagai pemain terbaik perlawanan sangat bertepatan kerana prestasi baiknya sepanjang 94 minit perlawanan dan kemampuannya mengawal mental rakan sepasukan selepas ketinggalan satu gol.

7. Selepas gol dijaringkan, perlawanan yang pada awalnya rancak bertukar perlahan setelah pasukan Kelantan memilih untuk bertahan, dan beberapa pemain mereka termasuk Khairul Fahmi dikenakan kad kuning kerana melengahkan permainan.

8. Semangat yang ditunjukkan oleh penyokong Kelantan yang memenuhi setiap ruang stadium haruslah dipuji.

9. Semoga Ismail Zakaria dan Peter Butler bersama anak buah mereka meneruskan kecemerlangan dalam menamatkan baki saingan Liga Super dan Liga Perdana, seterusnya melayakkan diri untuk merebut Piala Malaysia.

10. Tan Sri Anuar Musa datang menyokong di kerusi penonton sebagai penonton biasa dan mendapat liputan penyiar.

11. Jersi Sime Darby dijual RM20 selepas tamat perlawanan, RM49 sebelum perlawanan.

Other articles you might like;

3 comments… add one

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3