≡ Menu

RIM minta SKMM sekat akses Jiwang.org

Menurut laporan Amanz.my dan The Star Online, Recording Industry Association of Malaysia (RIM) yang dipengerusikan oleh Norman Abdul Halim meminta kerajaan melalui agensinya untuk menyekat sebuah portal perkongsian media tempatan, Jiwang.org.

Portal yang ditubuhkan pada 29 Mac 1999 itu merupakan portal terbesar tempatan yang membenarkan perkongsian fail filem, cereka, lagu dan album tempatan.

Tindakan menyekat akses laman web yang membenarkan muat turun fail media secara percuma ini adalah selaras dengan Akta Digital yang dipinda daripada Akta Hak Cipta 1997 yang akan dibentangkan di Kabinet pada Disember ini.

Other articles you might like;

6 comments… add one
  • wandisini June 15, 2011, 3:33 pm

    sebagai pengguna yang selalu mendapatkan benda2 free.aku rasa tak best. tapi kalau aku ni artis, aku anggap ni satu keputusan yang baik
    aku rasa dah ramai yang dapat lagu dari jiwang tu
    Entri terkini wandisini: Cerita Kedai Kopi #2My Profile

    • Adam Roslan June 16, 2011, 12:58 am

      Ikut undang-undang, pemilik portal tu salah sebab sebarkan fail digital yang ada hak cipta. Jangan main main dengan RIM. Banyak dah yang nak disaman.

  • reezluv June 15, 2011, 10:58 pm

    aku bukan pendownload tegar..so takde rasa sangat le..:D
    Entri terkini reezluv: Jika Malaysia Tiada Nuffnang,Advertlets,ManggaAds,Churp Churp?My Profile

  • lori June 17, 2011, 3:51 am

    jika tiada jiwang.org lagi, akan ada banyak lagi site-site sebegitu akan tumbuh

    terima kasih, RIM

    • Adam Roslan June 17, 2011, 2:39 pm

      Jiwang Dulu Kini dan Selamanya. Terima kasih loritanah sebab sudi ke sini. Teruskan perjuangan!

  • dannyneutron June 17, 2011, 2:44 pm

    kalau block jiwang.or website macam tu.nnty rakyat lagi ramai yang mengamuk.fikir lah.
    Entri terkini dannyneutron: selamat hari jadiMy Profile

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3