≡ Menu

Apple Lancar iOS5 dengan 200 Fungsi Baru

Apple iOS 5 - 200+ new features for iPad, iPhone, and iPod touch.Worldwide Developer Conference (WWDC) 2011 yang berlangsung baru-baru ini di San Francisco mengumumkan beberapa inovasi hebat oleh Steve Jobs seperti OS X Lion, iOS 5 dan iCloud. OS X Lion ialah generasi terkini sistem operasi Macintosh; sistem operasi mobile iPad, iPhone dan iPod touch akan diperhebatkan dengan 200 fungsi baru iOS 5; dan iCloud sistem simpanan data di pelayan Apple yang boleh dipindahkan daripada iPad ke komputer Macintosh.

Apa yang menarik dengan iOS 5 baharu ini ialah pengenalan kepada 9 fungsi asas baharu/dinaiktaraf iaitu Notification Center, iMessage, Newsstand, Reminders, Twitter, Camera, Photos, Safari & PC Free.

Fungsi Notification Center dalam iOS 5 akan memaparkan semua panggilan tak terjawab (missed calls), mel suara, pesanan teks, kalenda dan e-mel di dalam satu paparan ringkas tanpa perlu keluar daripada aplikasi yang dijalankan.

iMessage merupakan sistem pesanan teks melalui Internet yang menghubungkan iPod touch, iPhone dan iPad. Sama seperti pengguna Blackberry, pengguna iOS 5 kini boleh menghantar teks tanpa henti antara mereka.

Newsstand akan menempatkan semua buku dan majalah yang dilanggan ke dalam satu rak buku. Jadi, anda lebih mudah untuk mencapai buku kegemaran anda pada bila bila masa.

Reminders menambah lagi kecekapan iPhone sebagai telefon pintar dimana Apple telah mewujudkan fungsi to-do-list yang boleh diintergrasikan bersama iCal di komputer Macintosh.

Twitter terbina dalam yang diperkenalkan dalam iOS 5 memudahkan pengguna untuk tweet gambar, lokasi dan peta tanpa menggunakan perisian Twitter — terus daripada gambar anda.

Kamera diperbaiki dengan lebih mesra pengguna dimana pengguna tidak lagi perlu ‘unlock’ telefon untuk menggunakan kamera. Mereka hanya perlu ‘double tap’ di skrin untuk menggunakan kamera. Selain itu, butang ‘volume-up’ juga berfungsi sebagai ‘shutter button’ apabila fungsi kamera diaktifkan.

Fungsi Photo ditambah dengan fungsi crop, rotate dan red-eye reduction semudah ABC dengan aplikasi Photo.

Safari Reader ditambah dalam Safari iOS 5 untuk memberi pengalaman melayari laman web dan membaca teks tanpa iklan.

Dan apa yang paling penting ialah iOS 5 selepas ini boleh dipasang terus selepas dibuka daripada kotak kerana tidak lagi memerlukan komputer untuk membuat tetapan. Peranti yang beroperasi dengan iOS 5 sendiri akan bertindak sebagai komputer anda.


Lagi menarik produk Apple dengan kehadian iOS 5. Sistem operasi ini akan dilancarkan di seluruh dunia pada musim luruh akan datang dan akan menyokong iPhone 3GS, iPhone 4, iPod touch (generasi 3 dan generasi 4), iPad, dan iPad 2.

Sumber: Apple iOS 5 – 200+ new features for iPad, iPhone, and iPod touch.

Other articles you might like;

2 comments… add one

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3