≡ Menu

Teknik Pengurusan Wang, Gaji

teknik Pengurusan Wang

Sebagai seorang anak muda yang mula mendapat gaji pertama, sudah pasti ilmu pengurusan wang itu penting. Jika di sekolah rendah dulu kita dididik dengan budaya menabung, diajar buka akaun bank dan sebagainya, kita mulai tinggalkan selepas mula kenal erti hidup. Itu mukadimahnya.

Saya terjumpa satu artikel oleh Afham Rahman tentang Teknik Pengurusan Wang. Saya suka untuk berkongsi satu perenggan bagaimana wang atau gaji yang diperolehi sepatutnya dibelanjakan. Berikut adalah pembahagian daripada pendapatan yang boleh dijadikan ukuran di dalam menguruskan wang anda:

  • 55% adalah untuk necessity (NEC) perbelanjaan pelbagai, duit ini dibelanjakan seperti pembayaran kereta, rumah, bil-bil dan perbelajaan harian keluarga.
  • 10% adalah untuk Financial Freedom Account . Ia merupakan satu tabung di mana tabung ini merupakan bukan untuk perbelanjaan tetapi untuk pelaburan. Disiplinkan diri anda untuk tidak sewenang-wenangnya mengeluarkan wang ini.
  • 10% untuk Long Term Saving for Spending (LTSS). Simpanan ini adalah simpanan bagi mengisi keinginan pada masa akan datang. Contohnya, simpanan ini boleh digunakan untuk mengerjakan ibadat haji bagi yang beragama Islam.
  • 10% untuk pendidikan. Simpanan ini digunakan untuk membiayai pendidikan untuk diri sendiri ataupun keluarga.
  • 10% untuk Play Fund duit ini digunakan untuk memanjakan diri sendiri seperti melancong, membeli pakaian baru dan sebagainya.
  • 5% untuk kebajikan atau derma. Simpanan ini digunakan sebagai persiapan sekiranya berlaku kecemasan. Selain itu, baik juga kiranya sebahagian daripadanya untuk aktiviti kebajikan atau menderma kepada mereka yang memerlukan. Semoga dengan pertolongan kita sedikit sebanyak meringankan beban bagi mereka yang memerlukan.

Suka saya memetik pepatah dari Jutawan Internet, saudara Irfan Khairi yang menyatakan “Perlu berhemah ketika berbelanja kerana kekayaan adalah tentang berapa banyak yang kita simpan”. Oleh yang demikian kita perlulah bijak membuat pengurusan kewangan kita agar segala objektif perancangan yang dirancang dapat dilaksanakan dengan baik.

Bacaan sepenuhnya di Teknik Pengurusan Wang di sini. Bagaimana rakan bloggers menguruskan wang bulanan?

Other articles you might like;

2 comments… add one

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3