≡ Menu

Mengarah untuk Televisyen

Ini bukan entri biasa. Entri untuk mencoret seberapa banyak kepenatan dalam satu muka surat. Tapi pasti tak terungkap.

Projek mega semester ini ialah mengarah untuk TV. Bukan itu saja sebenarnya, ada lagi 10 alasan untuk terus penat begini. Mana dengan penulisan akademiknya, mana dengan sukanya mana dengan bendaharinya.

Sedikit pengenalan, kami sedang menyiapkan satu episod rancangan TV yang diarahkan oleh gua dan pasukan. Maksudnya, gua dah jadi pengarah TV cap ayam. Baru pandai sebut roll tape dan menggelabah mengaku pengarah.

Gua tak mintak nak jadi pengarah tapi sebab dipilih jadi pengarah olok olok akhirnya gua setuju. Maka si pengarah asli pun mula turunkan ilmunya.

Bila setelnya shooting, mari pulak bab post production. Bukan tak pernah buat, tapi sekarang gua deal dengan orang TV, kenala bersungguh. Bukannya boleh syoq sendiri. Maka kenalah sibukkan diri dengan melepak di bilik FCP sambil tunggu tape tengah ingest. Sejak jadi orang part time Media Prima gua dah tak sebut lagi sebut dump tape sebab lagi manis disebut ingest. Wow.

Gua tak maksud gua nak sampaikan tak sampai, janji gua boleh kongsi satu gambar kat atas. Memang lu orang tak kenal siapa mamat kat atas, tapi dalam masa tiga tahun lagi bintang dia akan bergemerlapan.

Other articles you might like;

11 comments… add one

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3