≡ Menu

Canon Laser Printer

Salam.

Kerana tidak dapat melelapkan mata, aku mengambil keputusan untuk berlayar di Internet untuk mencari serba sedikit maklumat tentang Canon Laser Printer. Alhamdulillah, akhirnya laman web rasmi Canon Malaysia telah menjadi pelabuhan yang menarik yang menempatkan banyak maklumat tentang apa yang dicari selama ini tentang color laser printer.

Cadangan warga P2203 untuk memiliki sebuah color laser printer hampir hampir menjadi kenyataan kerana semua ahli kabinet bersetuju untuk menggantikan perkhidmatan Canon IP1800 dengan color laser printer yang baru. Canon IP1800 telah memberi persembahan yang amat memberansangkan sepanjang – Pusat Percetakan Layang Layang Terputus Talinya ditubuhkan dengan menjadi salah satu pusat cetakan yang terkenal di Kolej Putra Lekiu. Dengan kadar cetakan 20 sen per helai, Pusat Percetakan ini telah berjaya membantu dana P2203 untuk membeli barangan dapur dan membayar sewa Celcom Broadband.

Canon IP1800 yang dilengkapi dengan Continous Ink System (CIS) mampu untuk menghasilkan cetakan yang menarik seperti yang dicanang pihak Canon. Penggunaan CIS sama sekali telah mengurangkan modal pengurusan kerana 120ml setiap warna hanyalah RM30.00 sebotol berbanding 24ml berharga RM68 bagi katrij asli. Berikut adalah sedikit kira-kira yang kami peroleh daripada setiap 1 botol ink.

1 botol = 2 ream A4
2 ream A4 = 1,000 helai
1,000 helai x RM 0.20 = RM 200

* Cincai kira, RM200 – RM 50 (modal ink dan kertas) = RM 150.
Wah! Pada semester ini kami berjaya menghabiskan 6 ream, bermakna untung kasar kami ialah RM450. Tapi kemana duit ini pergi? Mungkin kami perlu memperkemaskan sistem dengan melantik akauntan :)

lbp5000.jpg

Berbalik kepada Canon Color Laser Printer — kami perlu membuat perhitungan yang lebih kompleks bagi memastikan setiap hasil cetakan akan memulangkan modal kepada kami kerana walaupun laser adalah menjimatkan, tetapi adalah perit kepada kami untuk mendapatkan stok toner yang berharga sehingga RM300 bagi setiap warna dimana printer tersebut memerlukan 4 toner termasuk warna hitam. Kami amat berkenan dengan LaserShot LBP5000 yang berharga RM1499.00 di pasaran. Tetapi, harga toner amatlah mendukacitakan.Kenapa laser? Kami dapat rasakan bahawa bermula daripada semester depan kami akan menggunakan cetakan warna yang lebih banyak dan kami perlukan cetakan berkualiti daripada ink jet. Kami juga yakin bahawa pasaran akan lebih terbuka luas kerana semua pelajar Mass Comm akan menggunakan perkhidmatan kami yang satu-satunya menawarkan perkhidmatan jenis ini — sekiranya terjadi.

Other articles you might like;

3 comments… add one
  • Viere April 23, 2008, 6:20 pm

    Ada apa dengan laser printer. Haha

  • saiFz May 5, 2008, 6:29 am

    Sy baru beli Laser Xerox C525. Normal price at RM 1199. But got RM 888 at PC Fair. I think the cost is much cheaper that Canon. But others comparison not so sure. But off course HP is must stable and lasak.

  • cha July 1, 2008, 10:43 pm

    ak nak jadi accountant bleh x?

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3

Next post:

Previous post: