≡ Menu

Perlis kini digenangi air

Hujan lebat tanpa henti sejak beberapa hari lepas telah memaksa Jabatan Air dan Saliran Negeri Perlis membuka Empangan Timah Tasoh yang tidak lagi mampu menahan air hujan. Akibat daripada itu, air sungai di negeri Perlis melimpah dan memenuhi sawah padi. Berkut adalah laporan Bernama semalam.

Setelah surut pagi semalam, banjir sekali lagi lagi melanda Perlis dengan 54 orang dari kawasan Alor Biak dekat sini dipindahkan ke dua pusat pemindahan malam tadi.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan Masyarakat, Pembangunan Wanita dan Tugas tugas Khas Perlis, Mansor Jusoh berkata, mereka dipindahkan mulai pukul 8 malam tadi sehingga awal pagi tadi.

Katanya, 39 orang ditempatkan di Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Beseri manakala 15 lagi ditempatkan di Dewan Seri Malau, Beseri yang dijadikan pusat pemindahan mulai malam tadi.

Mansor yang meninjau keadaan banjir sejak semalam sehingga awal hari ini berkata antara kawasan lain yang turut dinaiki air sejak petang semalam ialah Arau, Repoh, Santan dan Alor Ara.

Beliau menasihati para penduduk di kawasan yang dilanda banjir supaya mematuhi arahan pihak berkuasa jika diperlukan berpindah.

Seperti yang diterima melalui laporan rakan-rakan yang berada di negeri Perlis, taman kediaman Adam – Taman Gembira kini sudahpun menjadi Pulau Gembira kerana kawasan sekitar taman ini telahpun digenangi air. Berikut adalah beberapa keping gambar yang sempat diambil daripada jurugambar bertugas di sana.

Other articles you might like;

4 comments… add one

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3