≡ Menu

Perlis halalkan hutang Allahyarham Mohd Zamberi

KANGAR: Lembaga Biasiswa Negeri Perlis, hari ini menghalalkan hutang Allahyarham Mohd Zamberi Saad, berikutan kesulitan ibu dan balunya untuk menjelaskan baki pinjaman pelajaran berjumlah RM15,000 yang tertunggak sejak 2001. Menteri Besar, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu, mengumumkan keputusan itu kepada ibunya, Wan Tom Wan Hamid, 75, dan balunya, Sham Hassan, 39, ketika menziarahi mereka di Banggol Sena, Chuping dekat sini, hari ini.

Ketika pertemuan itu, beliau turut menyerahkan sijil hapus kira hutang itu kepada Wan Tom dengan disaksikan Pegawai Kewangan Negeri, Datuk Musa Hassan dan Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan Masyarakat Perlis, Mansor Jusoh.

Md Isa turut menyampaikan sumbangan beras kepada Wan Tom dan wang tunai kepada empat anak Allahyarham Mohd Zamberi yang pernah bertugas di Universiti Utara Malaysia (UUM) sebelum kematiannya di Hospital Kuala Lumpur akibat kanser pada 6 Jun 2001.

Ketika ditemui, Sham berkata, Allahyarham suaminya membuat pinjaman RM20,000 daripada Lembaga Biasiswa Negeri Perlis untuk melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai dalam bidang Teknologi Maklumat pada awal tahun 90-an dan selepas itu menjadi tutor di UUM.

Selepas dua tahun, Mohd Zamberi melanjutkan pengajian peringkat sarjana dalam bidang yang sama di Universiti Nottingham di England dan kembali semula ke UUM sebagai seorang pensyarah selama empat tahun sebelum menyambung pengajian peringkat doktor falsafah di Universiti Leeds, England.

Selepas lapan bulan di Universiti Leeds, beliau dikesan menghidap kanser lalu kembali ke tanah air untuk mendapat rawatan dan meninggal dunia di Kuala Lumpur pada usia 32 tahun.

Sham berkata, bahawa ketika hayatnya, Mohd Zamberi sudah membayar hutang pelajarannya dengan sempurna namun selepas kematian suaminya itu, beliau tidak berupaya untuk menjelaskan hutang berkenaan disebabkan kesempitan hidup.

Sham dan Wan Tom bersyukur kerana kerajaan negeri menghalalkan baki hutang Allahyarham Mohd Zamberi untuk meringankan beban kehidupan mereka.

“Selama ini kami sentiasa berfikir bagaimana untuk menjelaskan baki hutang itu. Saya dah tua,” kata Wan Tom. – Bernama

***

Alhamdulillah. Terima kasih diucapkan kepada kerajaan Negeri Perlis di bawah pimpinan Datuk Seri Mohd Isa bin Sabu. Allahyarham ialah pakcik Adam, adik kepada Abah. Beliau banyak memberi inspirasi kepada Adam untuk terus mendalami ilmu komputer. Banyak ilmu yang dicurahkan kepada Adam selain menanam minat kepada bidang ini. Pernah mengimpikan untuk menjadi seorang jurutera komputer, tapi akhirnya Adam tukar ke satu bidang yang agak menjauhi daripada bidang jurutera komputer iaitu Komunikasi Massa.

Other articles you might like;

3 comments… add one

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3