≡ Menu

Logo Sambutan Kemerdekaan 55 asli dan Merapu

20120728-101100.jpg

Berita Harian melaporkan, Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan mempertahankan keaslian logo Sambutan Kemerdekaan ke-55 dan menyangkal temanya ’55 Tahun Merdeka, Janji Ditepati’ berunsur politik.

Menterinya, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata tidak wujud soal ciplak dalam logo itu, sebaliknya ia direkabentuk sebagai manifestasi gagasan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kebangsaan Sambutan Kemerdekaan menyifatkan mereka yang mempertikai dan mempersendakan logo dan tema berkenaan mahu mencari publisiti murahan tanpa membuat penilaian rapi.

Katanya, logo digunakan tidak jauh bezanya dengan tahun lalu dan mesejnya juga sama, iaitu sebagai simbol jiwa merdeka rakyat yang hidup dalam sebuah negara harmoni dan bersatu meraikan kemerdekaan.

“Sepuluh tahun menjadi Pengerusi Jawatankuasa Kebangsaan Sambutan Kemerdekaan, tahun ini kita menerima kritikan nakal dan pedas yang saya percaya wujud akibat dari persepsi politik,” katanya ketika dihubungi BH, semalam.

Rais berkata, kritikan seumpama itu tidak seharusnya dilemparkan, apatah lagi Ramadan sepatutnya diisi dengan kegiatan bermanfaat, bukannya mencaci dan menaburkan fitnah.

Saya tidak kisah kalaupun slogan Janji Ditepati slogan bulan Kemerdekaan 2012 selepas 55 tahun Malaysia mencapai kemerdekaan. Betul melambangkan menifesto Barisan Nasional bahawa setiap janji oleh PM Malaysia akan ditunaikan dan rakyat mendapat untung.

Perkara ini tidak akan jadi itu, kerana isu pertama ialah rekabentuk logo ini langsung tidak mempunyai elemen sebagai logo kerana lebih daripada itu dan bagi saya mencacatkan pemandangan. Mohon DS Dr Rais gunakan logo yang lebih professional bagaimana DS Najib begitu professional melaksanakan Janji janji beliau.

Jika benar logo kemerdekaan adalah simbol perpaduan menjelang kemerdekaan, sila tukar. Rakyat juga sila tukar perangai.

Other articles you might like;

0 comments… add one

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3