≡ Menu

Gelandangan jadi sasaran ajaran Kristian

Dua orang lelaki warga asing yang menyebar  ajaran kristian kepada penarik beca dan orang gelandangan di sekitar Georgetown, baru-baru ini.  - Foto Ramdzan Masiam

Dua orang lelaki warga asing yang menyebar ajaran kristian kepada penarik beca dan orang gelandangan di sekitar Georgetown, baru-baru ini. – Foto Ramdzan Masiam

Cubaan ‘pelancong’ murtadkan orang Islam di sekitar Pulau Pinang

Georgetown: Pertubuhan Aktivis Pengupayaan Insan (API) mendedahkan wujud usaha memurtadkan orang Islam terutama golongan gelandangan sekitar Pulau Pinang, menggunakan wang tunai dan keperluan asas sepanjang Ramadan.

Timbalan Pengerusi 2 API, Asti Toba, berkata pihaknya mengesan usaha terbabit secara tidak sengaja ketika menjalankan program mengumpul rekod orang gelandangan sekitar bandar ini, termasuk kawasan Masjid Kapitan Keling, di sini, Khamis lalu.

Pengayuh beca terbabit mengaku diberi RM50 serta dijanjikan pelbagai kesenangan seperti keperluan asas dan sampingan, malah memaklumkan dua lelaki terbabit akan datang semula keesokannya untuk mengkristiankan dia.

Katanya, dua lelaki Eropah yang berpakaian seperti pelancong didapati mendekati golongan gelandangan, termasuk pengayuh beca dengan bertanyakan lokasi menarik sekitar bandar.

Tanya soalan hampir sejam

“Kami pada mulanya tidak menghiraukan tetapi selepas sejam, berasa pelik dengan dua pelancong berkenaan yang bertanya pelbagai soalan hampir sejam kepada seorang pengayuh beca sebelum kami mendekati mereka.

“Alangkah terkejutnya apabila dua lelaki terbabit sedang bercakap mengenai dosa, kitab injil, dan jesus (Nabi Isa) kepada pengayuh beca sebelum jurugambar kami yang melintasinya mendengar ayat yang mengatakan Jesus itu betul dan Nabi Muhammad tidak betul,” katanya yang ditemui, di sini, semalam.

Asti berkata, pihaknya yang giat mengumpul data golongan gelandangan kemudian dihampiri pengayuh beca berkenaan yang mengatakan dirinya didakwah oleh dua lelaki berkenaan yang sebenarnya paderi.

“Pengayuh beca terbabit mengaku diberi RM50 serta dijanjikan pelbagai kesenangan seperti keperluan asas dan sampingan, malah memaklumkan dua lelaki terbabit akan datang semula keesokannya untuk mengkristiankan dia.

“API turut menerima laporan bahawa ada usaha dakwah kristian ketika beberapa remaja Islam sedang berbuka di sebuah restoran makanan segera di Persiaran Gurney, Khamis minggu lalu dengan bertanya soalan yang cuba mengelirukan mereka yang kurang arif mengenai Islam,” katanya.

Guna kelas tuisyen

Mengulas lanjut, Asti berkata pada Mac tahun lalu, seorang lelaki yang dipercayai paderi dibantu rakan wanitanya yang lengkap bertudung dan berbaju kurung menganjurkan kelas tuisyen di dalam Universiti Sains Malaysia (USM) dan menggunakan kesempatan itu, berdakwah dikalangan pelajar Islam.

“Lelaki terbabit cuba melakukan dakwah, terkejut dengan kehadiran Pengasas Islamic Propagation Society International (IPSI), Kamarudin Abdullah sebelum mengakui dirinya seorang paderi dan enggan berdebat dengan beliau.

“Ini dikuatkan lagi dengan pengakuan seorang pengemis yang dirinya hanya perlu membuat satu panggilan saja kepada seorang lelaki dari sebuah gereja dari bandar ini untuk mendapatkan wang tunai, keperluan asas dan vitamin untuk ahli keluarganya yang hidup merempat,” katanya.

Sumber: Gelandangan jadi sasaran

Other articles you might like;

0 comments… add one

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3