≡ Menu

Duit oh Duit!

Duit oh Duit

Sekadar mengupload ‘artwork’ ditika keboringan di rumah. Sebenarnya sedikit mengaplikasikan teknik limited depth of field walaupun tidak berapa menarik pada hemat Adam juga merupakan sesi pemanas kamera kerana baru balik dari pusat servis Canon kerana ‘senapang’ Adam mengalami masalah dalam membuat auto fokus sebelum ini.

Apa yang menarik tentang tentang gambar wang kertas di atas ialah koleksi yang Adam sendiri kumpul kerana mempunyai nombor siri yang berturutan dan unik. Contohnya RE4343433 pada not kertas yang nilainya Ringgit Malaysia Lima Puluh. Juga KY9919919 pada not kertas Ringgit Malaysia Sepuluh.

Ini hanyalah sekadar hobi yang rasanya tidak memerlukan sebarang pelaburan atau bajet yang tinggi kerana semua wang yang mengalir masuk ke dalam dompet boleh membawa kepada hobi yang unik ini. Jika anda punya hobi seperti ini, apa salahnya kita bertukar-tukar wang yang mempunyai nombor siri yang unik. Jika sudah ramai yang menyimpan wang lama, jadikan hobi ini suatu pecahan baru kepada hobi mengumpul wang!

P/S: Ringgit Malaysia Satu Ratus tu tidak termasuk dalam senarai nombor unik, tetapi unik kerana diberi oleh seseorang.

Other articles you might like;

3 comments… add one
 • greenia December 3, 2008, 7:06 pm

  wow!
  hobi yg menarik.
  pernah buat dulu.
  tpi duit asyik x cukup ja
  so,terpaksa gunakan sj.
  huhu.

 • Adam December 5, 2008, 12:10 am

  Wah.
  Ada jugak yang minat.
  Jom-jom. Upload la, bole kongsi =)

 • greenia December 9, 2008, 2:38 pm

  hek3.
  2009 mula kumpul blk.
  kita lwan sapa dpt bnyk naaa.
  :P

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3

Next post:

Previous post: