≡ Menu

Kelebihan Opera Mini 5

Pengguna tegar Internet melalui telefon bimbit pasti tidak asing lagi dengan perisian Opera Mini. Perisian pelayar Internet mudah alih ini terkenal dengan kelebihannya untuk memadatkan gambar, teks dan elemen web yang lain sebelum dipaparkan ke skrin untuk pelayaran yang lebih laju. Opera kini telah melancarkan Opera Mini 5 beta 2 yang mana banyak fungsi baru diperkenalkan untuk menjadikan pelayar mudah alih ini lebih mesra pengguna.

tabbed-browsing-zoomdownload-manager-zoom

Antara fungsi utama yang telah diperkenalkan ialah fungsi Tabbed Browsing. Fungsi ini akan membolehkan pengguna untuk menyusuri beberapan laman web dalam satu-satu masa. Fungsi ini pasti memudahkan pengguna apabila boleh menjalankan multi-tasking. Fungsi kedua yang menarik perhatian ialah Download Manager, berfungsi menyenaraikan fail yang sedang dan selesai dimuat turun dengan penunjuk peratusan. Speed Dial dimajukan dengan menyediakan ‘thumbnail’, berbanding versi Opera Mini 4 yang hanya menyediakan Speed Dail berbentuk teks. Pengguna boleh menyelaraskan pautan daripada PC ke Mobile anda dengan menggunakan Opera Link. Jadi, anda masih boleh melayari senarai laman web kegemaran anda di Mobile anda.

Fungsi lain yang dimajukan untuk Opera Mini 5 adalah seperti kelajuan dipertingkatkan kepada 90%, pengurus kata laluan, tetapan paparan Mobile dan banyak lagi. Anda boleh terus memuat turun versi beta 2 di pautan http://m.opera.com/next atau muat turun ke PC anda sebelum dipindahkan ke mobile. [via Opera]

Other articles you might like;

2 comments… add one
  • luthfi March 5, 2010, 3:09 pm

    sememangnya perisian yg menarik. kali ini opera mini 5 lebih kelihatan opera untuk komputer..

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3