≡ Menu

Filem Amatur ‘For Lover’s Only’ dengan Canon 5D Terjual USD200,000 di iTunes

The Polish Brothers menerbitkan sebuah filem romantik pendek secara amatur dengan menggunakan kamera digital DSLR Canon 5D Mark II berjudul ‘For Lover’s Only’ dan terjual di iTunes lebih USD 200,000 (RM 588,102.00) walaupun dibikin tanpa sebarang modal.

Filem ini dibintangi oleh Mark Polish dan Stana Katic dan jurukamera dengan berlagak sebagai pelancong bagi mengelakkan dikenakan bayaran mengambil gambar dan video oleh pemilik lokasi. Apa yang menarik, mereka mempromosikan filem pendek mereka melalui laman sosial Facebook dan Twitter tanpa melibatkan penerbit filem ternama selain diedarkan kepada wartawan dan majalah hiburan.

Industri filem di negara barat menjadi semakin berkembang apabila penggiat seni mudah mempromosikan produk mereka walaupun sebenarnya sudah wujud filem amatur yang dipasarkan untuk pasaran setempat. Dengan adanya iTunes, para pengarah filem boleh menjual filem mereka selagi menepati citarasa pembeli.

Bidang perfileman di Malaysia masih lagi belum bersedia untuk menerima kaedah baru pemasaran filem dan masih bergantung kepada penerbit-penerbit tersohor seperti David Teo, Datuk Yusuf Haslam dan Grand Brillance untuk memasarkan filem terbitan pengarah tempatan. Mungkin filem indie seperti Gaduh yang diterbitkan pada 2009 menjadi pertaruhan apabila disebarkan melalui Internet selepas tidak mendapat ‘lesen’ daripada Lembaga Penapisan Filem Malaysia. Sungguhpun begitu, filem itu masih mendapat tempat sehingga melonjakkan beberapa pelakon filem tersebut menjadi pelakon di arus perdana.

Mungkin dalam masa terdekat, medium pemasaran terbaru seperti Facebook akan digunakan sepenuhnya oleh penggiat seni tanah air untuk mempromosikan filem terbitan mereka.

Sumber: The Film Maker Magazine Blog

Other articles you might like;

2 comments… add one

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3